Света литургия за 100-годишнината на храма „Св. Александър Невски"

Света литургия за 100-годишнината на храма „Св. Александър Невски"
Атонската икона на Божията майка „Достойно есть" бе посрещната в храм-паметника „Св. Александър Невски" в събота на 27 октомври. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С отслужването на съборна Света литургия започнаха тридневните чествания на 100-годишнината от построяването на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" в София.

В литургията участват български архиереи, представители на православните църкви и свещенослужители от Света гора, предаде БГНЕС.

Празниците съвпадат с отбелязването на 98-ия рожден ден на българския патриарх Максим. По този повод България получи като дар чудотворно копие на иконата на Пресвета Богородица „Достойно ест".

Стотици православни християни се поклониха още след пристигането на специално изработеното в дар на българския народ копие на чудотворната светогорска икона с образа на Света Богородица – „Достойно есть".

Множество миряни продължават да се тълпят пред храма, за да се помолят пред иконата. Богомолният народ продължава да се реди на дълга опашка, която започва от мястото, където е поставена иконата в храма, продължава и пред вратите на катедралата, като пресича целия площад пред нея.

Българите се молят пред чудотворната икона най-вече за здравето на семействата си, както и на целия народ.

„Иконата е много чудотворна и вярвам, че ще донесе много добрини за България," сподели Мария от София.

В събота иконата бе посрещната тържествено в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" от митрополити и епископи на Българската православна църква, десетки свещеници и монаси от всички епархии на Българската православна църква и от чужбина, както и от множество миряни.

Това е третото официално копие на иконата, направено в Света гора. Първото е изработено за Финландската православна църква, а второто - за Грузинската патриаршия. Българското копие е дело на атонския зограф йеромонах Ефрем от манастира „Есфигмен".

Иконата беше поставена в специален кивот и пред нея бе отслужен молебен, оглавен от Негово високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий.

Празничното вечерно богослужение пред иконата оглави Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Кивотът (свещеният сандък) за иконата е изработен от художника - дърворезбар Ивайло Елшишки от София.

За рождения ден на патриарх Максим в понеделник от 9:30 часа в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" ще бъде отслужен благодарствен молебен за здравето на Негово светейшество. Патриархът няма да присъства на литургията, тъй като е в болница.

#„Св. Александър Невски" #литургия #София #патриарх Максим #Света гора #Света Богородица #икона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"