ГЕРБ похарчили със 17 млрд. лв. повече от Тройната коалиция според Станишев

ГЕРБ похарчили със 17 млрд. лв. повече от Тройната коалиция според Станишев
Бившият премиер призна, че кабинетът „Борисов" заслужава похвали за строителството на магистрали, но отбеляза, че това не решава проблемите на хората. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За три години при управлението на ГЕРБ държавата е изхарчила със 17 млрд. лв. повече, отколкото правителството на Тройната коалиция, изчисли лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев.

Бившият премиер призна, че кабинетът „Борисов" заслужава похвали за строителството на магистрали, но отбеляза, че това не решава проблемите на хората.

„Бюджетът за 2013 г. повтаря в огромна степен бюджетите от предишните години и няма ясни цели за резултатите, които очакваме да се постигнат," заяви Сергей Станишев в ефира на БНР.

Приоритети в алтернативния бюджет на БСП, който левицата обяви на 17 октомври, щели да бъдат икономиката и заетостта, които червеният лидер определи като най-големия проблем на страната.

„За догодина е предвиден един мижав растеж. Данните, които предлагат, са измислени и имагинерни – 1,9%. Те самите не вярват. Няма никакви мерки, които да поощряват българската индустрия и развитието на икономиката," каза Сергей Станишев.

Той посочи, че безработицата в България засяга около 700 000 граждани, а управлението на ГЕРБ вече четвърта година „смазвало" малкия и среден бизнес.

„Заетостта рязко намалява и като следствие идва масовата бедност. Няма група в България, която да живее по-добре през мандата на ГЕРБ, с изключение на тесния кръг около тях. Необходима е специална грижа за тези, които живеят по-зле," подчерта лидерът на БСП.

Според него увеличаването на пенсиите не е индексация, защото инфлацията, натрупана за периода от управлението на ГЕРБ, и не се покрива от увеличението с 9,8%.

Сергей Станишев посочи, че до края на мандата на ГЕРБ инфлацията може да достигне 16%, а управляващата партия не е изпълнила обещанието си за доближаване на доходите до средноевропейското равнище.

От БСП пък си поставяли ясна цел да създадат условия за икономически растеж, да ограничат безработицата, да предложат грижа за младите хора, майките и семействата.

Сергей Станишев нарече цинично предложението на управляващите вместо да увеличат парите за майчинство, да построят повече детски градини, защото то нямало да засегне положително майките в малките населени места, например.

„За облагането на доходите по време на криза трябва да има солидарност и споделяне тежестта на кризата от хората с високи доходи, затова предлагаме да има по-висока ставка за тези доходи. Да се запази 10% ставка за доходите на хората от средната класа, а колкото хора получават по-високи доходи, е редно да споделят тежестта на кризата с по-високи данъци. Така е справедливо," отбеляза лидерът на БСП.

„Всичките упражнения и на Борисов, и Дянков да обясняват кризата с външни фактори, просто не работят. Държавата стана най-непредсказуемият фактор за всеки българин," допълни Сергей Станишев и аргументира твърдението си с данъка върху лихвите по депозитите.

Лидерът на левицата нарече „арогантно и стряскащо" решението на мнозинството в парламента да смени текста на въпроса за референдума.

На 24 октомври депутатите приеха формулировката на въпроса за референдум за АЕЦ „Белене", предложен от правната комисия в парламента с председател Искра Фидосова от ГЕРБ.

Така въпросът на предстоящия референдум ще бъде „Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала".

„Това е кражба на власт. Кражба на власт от хората, не от опозицията. Тези подписи означават, че хората искат този въпрос и няма право парламентът да подменя въпроса, но те го направиха. Хората не са глупави, и ясно разбират, че това са политически игри. Референдум ще има. Кога, това зависи от президента, той определя сроковете. Съобразно закона искаме да има референдум. След като ГЕРБ подмени въпроса, оттук нататък цялата отговорност затова как той е организиран, как протича и за резултатите от референдума носят те. Хората, които се чувстват излъгани, как ще реагират аз не знам," каза още Сергей Станишев.

#Сергей Станишев #председател на БСП #президент на ПЕС #Бюджет 2013 #пенсии #майчинство #референдум #АЕЦ „Белене" #БСП #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"