Литва разпределя властта в парламента на втори тур

Литва разпределя властта в парламента на втори тур
67 места в 141-членния еднокамарен Сейм ще бъдат разпределени на втория тур на парламентарните избори в Литва на 28 октомври. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Вторият тур на парламентарните избори в Литва на 28 октомври прокарва възможността за консолидиране на победата, извоювана от лявата опозиция на първия тур на 14 октомври.

Борбата в неделя е за 67 места в 141-членния еднокамарен Сейм, предаде БГНЕС.

На първия тур популистката Трудовата партия с ръководител милионера Виктор Успаскич се нареди на първо място като си осигури 18 места.

Социалдемократите на Алгирдас Буткевичиус, сочен като вероятен бъдещ премиер, получиха 16 места, а техният потенциален съюзник - опозиционната партия „Ред и Справедливост" – 6.

Консерваторите начело с Андриус Кубилиус, които са на власт от четири години, бяха наказани заради непопулярната им политика на икономии и на първия тур успяха да си осигурят едва 13 депутатски мандата.

Дори и при добър резултат на втория тур, според анализаторите те няма да имат партньор, за да сформират правителство.

Роденият в Русия европейски депутат, бивш министър на икономиката и бизнесмен Виктор Успаскич, забогатял от вноса на руски газ, е спорна личност в Беларус.

През 2006 г. той бе разследван за данъчни измами в неговата партия и избяга в Русия. Година след това се завърна.

Политиката на икономии на премиера Андриус Кубилиус, макар и силно критикувана, позволи на Литва да излезе от дълбоката икономическа криза, след като през 2009 г. икономиката на страната се сви с 14,8%.

Драконовските мерки, наложени от неговото консервативно правителство, позволиха на балтийската република с население 3 милиона души да възстанови растежа през 2010 г. Очаква се нейният БВП да нарасне с 2,5% през 2012 г.

Бъдещото коалиционно правителство на страната ще има ограничено поле за маневриране предвид амбицията на Вилнюс да въведе еврото към 2015 г. и да се справи успешно с председателството си на ЕС от лятото на 2013 г.

#Литва #парламентарни избори #Виктор Успаскич #Алгирдас Буткевичиус #Андриус Кубилиус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници