Първи в ЕС: Хърватите ще използват мобилните си телефони като паспорти

Първи в ЕС: Хърватите ще използват мобилните си телефони като паспорти
A A+ A++ A

Хърватия и Финландия, както и Нидерландия и Канада, получиха пилотни проекти за разработване на цифрови паспорти на мобилни телефони, чиято крайна цел е използването на най-новите технологии за улесняване на пътуването и подобряване на безопасността на пътниците, пише хърватският "Ютарни лист".

Хърватските граждани ще бъдат сред първите в Европейския съюз, които ще могат да използват дигитален паспорт в цифровия си портфейл в мобилния си телефон.

Цифровият документ за пътуване ще позволи на гражданите например да обявят предварително пристигането си в дадена страна, като по този начин съкращават максимално времето, прекарано на граничните пунктове.

Проектът в Хърватия се изпълнява от министерството на вътрешните работи и Агенцията за търговска дейност /АТД/, откъдето поясняват, че това е мащабен проект, в който тепърва предстои разработка и множество тестове, което е и причината че Европейската комисия е одобрила финансиране в размер на почти 2,3 милиона евро.

Хърватските граждани използват електронен паспорт от 2009 г., чиято сигурност в момента се основава на проверка на автентичността на личните данни във физическа и електронна форма. Това означава, че дигитализираните данни, съхранявани в паспортния чип, са идентични с отпечатаните данни в хартиения паспорт. Изключение правят биометричните данни.

Както обясниха в AKD, пилотните проекти, които ще бъдат реализирани от Хърватия и Финландия, както и от Холандия и Канада, целят внедряване на дигитален паспорт, чийто виртуален компонент е свързан с електронния паспорт, т.е. съдържа частично копие на биографичните и биометричните данни на лицето в електронния паспорт.

Това ще позволи идентификацията на пътниците само въз основа на виртуалния компонент на дигиталния паспорт, пише "Ютарни лист".

#Хърватия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"