Бюджет 2013 според Менда Стоянова: Балансиран, реалистичен и фокусиран към доходите

Бюджет 2013 според Менда Стоянова: Балансиран, реалистичен и фокусиран към доходите
България ще запази стабилността на банковата си система и през 2013 г., за четвърта поредна година в кризата, заяви Менда Стоянова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България ще запази стабилността на банковата си система и през 2013 г., за четвърта поредна година в кризата, заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

По думите й, приходната част в Бюджет 2013 е „напрегната и амбициозна", но планирана прецизно. Менда Стоянова определи заложените в бюджета фискални правила като едно от най-големите му достойнства.

Според нея, в Бюджет 2013 е важен не ръстът на БВП, а изпълнението на приходната и разходната част.

„Бюджет 2013 има планирани повече разходи, естествено те се базират на повече приходи. Основната част от увеличението на бюджета е насочена към повишаване доходите на пенсионерите, социалните плащания, и е фокусирана върху сектора на образованието, там отиват над 150 млн. лв. допълнително приходи," заяви Менда Стоянова по БНР.

Тя отбеляза, че за първи път има сериозен ръст и в сектор „Култура".

„Има повишение в бюджета и за селскостопанските производители, стимулира се животновъдството. Има над 500 млн. лева за инфраструктурни и екологични проекти. Така че, в тази ограничена възможност на приходите, фокусът за увеличение на разходите е ясен," обясни още председателят на бюджетната комисия.

За увеличението на пенсиите, тя коментира, че е нормално 9,8% да е малко увеличение, тъй като за една ниска пенсия, това не е сериозна сума.

„За бюджета обаче това са 1 млрд. лв., които не са малко пари. Това са сериозни суми, но това са и възможностите на бюджета. Човек трябва да харчи толкова, колкото му позволява приходната част," коментира още Менда Стоянова.

Според нея управляващата партия ГЕРБ показва, че не прави предизборен бюджет и че стабилното развитие на държавата е по-важно от популистките ходове.

Менда Стоянова се надява чрез Бюджет 2013 г. да се стимулира вътрешното потребление и посочи, че за излизане от кризата са необходими инвестиции в производство.

„Балансиран, реалистичен и фокусиран към доходите, е Бюджет 2013," заключи Менда Стоянова.

Бюджет 2013 трябва да бъде гласуван на първо четене в пленарна зала на 8 ноември.

#Бюджет 2013 #Менда Стоянова #депутат от ГЕРБ #пенсии #социални осигуровки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »