Тадич плаши ЕС да вземе Сърбия

Тадич плаши ЕС да вземе Сърбия
Отлагането на процеса на евроинтеграция за Сърбия може да доведе до нова нестабилност и национализъм в региона, според сръбския президент Борис Тадич. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Отлагането на процеса на евроинтеграция за Сърбия може да доведе до нова нестабилност и национализъм в региона, пише сръбският президент Борис Тадич в деня на началото на ключовата среща на върха на ЕС.

Статията на Тадич в днешния брой на германския вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, цитирана от АФП и БГНЕС, звучаща като предупреждение спрямо лидерите на ЕС, излиза в момента, когато властите в Белград се надяват да получат статут на страна кандидат за членство в Европейския съюз.

„Членството в ЕС е стратегическа цел за Сърбия, така както за ЕС е от стратегическа важност европейската ориентация на Сърбия“, пише още Тадич.

Според него Сърбия е изпълнила всички условия за присъединяване към ЕС.

„Властите в Белград вземаха непопулярни и тежки решения, с огромна политическа отговорност, а в много случаи и с голяма лична опасност. В тази ситуация се задава въпросът защо Сърбия се избутва встрани от съвременните исторически процеси и поради каква причина огромните политически усилия за раздяла с политиката, която доведе до войните на територията на бивша Югославия, се осъждат на провал. Няма ли това да бъде прекалено голямо предизвикателство за сръбското общество и младата сръбска демокрация“, пита още сръбският президент.

„Благодарение на изпълненото до днес Сърбия вече заслужава да получи статута на страна кандидат, още повече че се започва решаването на проблемите чрез диалог с Прищина“, смята държавният глава на Сърбия.

Борис Тадич признава, че днес Косово е най-голямото предизвикателство за Сърбия, но „Белград няма да признае едностранното провъзгласяване на независимостта на бившата сръбска провинция“.

„Сърбия иска да намери решение на въпроса с Косово независимо от това дали ще бъде част от ЕС или не, защото не иска да има опасност от още един конфликт на Балканите... Голямата европейска идея надхвърля днешните 27 страни членки. Европа няма да бъде пълна без Западните Балкани, а това е невъзможно да бъде постигнато без европейския и демократичен напредък на Сърбия“, декларира Тадич.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"