Голяма победа, пак сме на Луната! Артемис 1 е в историята, корабът Орион се завърна на Земята

Голяма победа, пак сме на Луната! Артемис 1 е в историята, корабът Орион се завърна на Земята
A A+ A++ A

Вчера в 19:40 ч. космическият кораб на НАСА “Орион” се завърна на Земята, приводнявайки се в Тихия океан. С това първата мисия от новата програма на НАСА за завръщането на човек на Луната “Артемис” завърши с пълен успех. Полетът на “Орион” бе перфектно изпълнен от неговото изстрелване на 16-ти ноември до завършека на 11-ти декември. НАСА отново разполага с технологии за превоз на астронавти от Земята до орбитата на Луната и обратно!

“От Базата на Спокойствието до Таурус-Литроу, до спокойните води на Тихия океан, последната страница от пътешествието на НАСА до Луната бе завършена. “Артемис” е обратно на Земята”, съобщи коментаторът Роб Наваяс по НАСА ТВ.

“Артемис 1 е голяма победа за НАСА, за Америка, за Европейската космическа агенция и за всички останали държави, които бяха въвлечени в това, за което се надяваме, че ще е постоянно завръщане в дълбокия космос. Първата стъпка от пътешествието е най-трудната и ние я предприехме”, написа журналистът Ерик Бъргър от Арс Текника в Туитър.

Една от последните снимки на Земята, заснети от космическия кораб “Орион” преди днешното му завръщане. Photo credit : NASA

Сега, след като всичко мина безупречно, НАСА може да се фокусира върху подготовката на полета на “Артемис 2” до Луната, който е насрочен за месец май 2024 година. Той вече ще е пилотиран. На борда на кораба “Орион” ще полетят четирима астронавти – трима от НАСА и един от Канадската космическа агенция. Все още не е решено кои ще са те – но се знае, че ще са първите от епохата “Аполо”, които ще обиколят Луната и ще видят с очите си обратната ѝ страна.

На борда на кораба “Орион” от завърналата се днес мисия “Артемис 1” нямаше хора, но имаше живи организми – семена на растения, водорасли, дрожди и гъби, които тепърва ще бъдат изследвани.

Завършекът на “Артемис 1” съвпадна и с празнуването на 50-годишнината от кацането на “Аполо 17” на Луната. Точно преди половин век на днешния ден двама астронавти, Юджийн Сърнан и Харисън Шмит, за последно се разходиха на лунната повърхност.

Какъв по-подходящ момент, за да кажем: човечеството отново се завръща на Луната!

#космос #космоса #Луната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"