"Безплатните дърва" за хората след наводнението в Карловско се оказаха по 50 лева за кубик

"Безплатните дърва" за хората след наводнението в Карловско се оказаха по 50 лева за кубик
БНР
A A+ A++ A

Независимо от обещанията на служебната и местната власт за “безплатни дърва” за хората, пострадали от надоводненията в Карловско, в крайна сметка се оказва, че те им се доставят по 50 лева за кубик. Това се оплакаха част от самите жители пред бТВ. Други пък твърдяха, че са получили безплатни дърва, правейки уговорката, че се надяват, че кметът е разбрал, че не са говорили срещу него.

5 кубика за 250 лева

“Плащането става лично на превозвачите, колкото кажат толкова. Пет кубика по 50 лева ни излязоха 250 лева. Безплатен транспорт и безплатно рязане няма”, твърди Ангелина Тодорова, жител на с. Богдан.

“Казах, че не мога да си платя с малката инвалидна пенсия. Тя е толкова колкото за 5-те кубика. Не са безплатни, всичко се плаща. Безплатни може би са докарали на няколко човека”, добавя Марусия Бочева.

А Ангелина Тодорова веднага прави уговорка за съселяните си, които твърдят, че са им докарани безплатни дърва.

“За мен това са хора - изплашени, просто някой ги е предупредил и са изплашени”, казва Тодорова.

И репортерът на бТВ установява, че част от хората, които твърдят, че имат "безплатни" дърва, се крият и не искат пак да говорят пред камерата.

На въпрос къде е Гергана, която в предходните месеци се оплакваше от липсата на дърва, нейният близък Коста Радев уточнява: “Не ще да говори за тези работи вече. Да не говорим разни гламотии пак, какво да говорим, всичко е точно, сега. Той (кметът - б.а.) разбра, че не сме говорили нещо лошо срещу него”.

Горещ картоф

Служебната власт в лицето на Министерство на земеделието заявява, че дървата са нарязани безплатно от горските и прехвърля като “горещ картоф” към общината като уточнява, че безплатният транспорт трябва да се осъществи от нея.

“Целият дървен материал в с. Богдан е нарязан от служители на Централногорско предприятие, а отговорността за безплатния транспорт е на община Карлово”, твърдят от ведомството на Явор Гечев.

От общината пък казват, че “нямат информация” да се е заплащал транспорт.

“Нямаме информация да се е заплащал транспорт. Ние сме изпълнили всичко, което е поискано допълнително като услуга от нас”, коментират от Южноцентрално държавно предприятие.

Фалстарт след фалстарт

Доставката на т.нар. “безплатни дърва” за местните се оказва поредица от фалстартове, като в крайна сметка местните твърдят, че плащат за топлото.

На 10 ноември стана ясно, че кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов е поискал от Министерство на земеделието да създаде организация за безплатно рязане и транспорт на дървата, събрани след наводнението в селата Богдан, Каравелово и Слатина.

Тогава, в писмо до министър Явор Гечев кметът припомня, че съгласно заповед на министъра и решение на Общинския съвет на община Карлово на всяко засегнато от наводнението домакинство трябва да бъдат предоставени безвъзмездно по 5 куб. метра дърва за огрев. Дървата бяха събрани при разчистването на засегнатите населени места и складирани в специално определени за целта временни депа в селата Богдан, Каравелово и Слатина.

След като медиите показаха как хората плащат за транспортирането и нарязването на обещаните безплатни дърва, министърът на земеделието Явор Гечев заяви, че ще окаже необходимата помощ, за да могат жителите на засегнатите села да получат безвъзмездно обещаните количества преди очакваното застудяване.

Според Кабаиванов простите сметки показват, че ако се раздадат около 5000 кубика дърва на местните хора, то за нарязването и транспортирането им ще трябва да бъдат платени около 30-40 лева на кубик.

"Такива пари общината няма и затова търсим съдействието на земеделското министерство" , каза тогава Кабаиванов. Той предлага министерството да създаде организация чрез местните лесничейства в Карлово, Розино и Клисура да бъдат нарязани и транспортирани дървата за огрев до къщите на хората.


#безплатни дърва #наводнени #Карловско

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"