Косовската полиция влезе в престрелка с местни сърби

Косовската полиция влезе в престрелка с местни сърби
Kurir
A A+ A++ A

Полицията в Косово и косовски сърби влязоха в престрелка, след като напрежението в нестабилната северна част на страната се засили, съобщават БТА и Ройтерс.

По-рано Косовски сърби започнаха да строят барикади в северната част на страната, а района беше огласен от сирени, предава БНР. Поводът за напрежението е арест на бивш полицай на КПП "Ярине". На няколко места в северната част на Косово и Метохия сърбите издигнаха барикади в знак на протест срещу ареста на бившия член на косовската полиция Деян Пантич. В северната част на Косовска Митровица и Звечан пък завиха сирени.

Полицията съобщи, че блокадата е спряла пътния трафик и че органите на реда са били принудени да затворят два гранични пункта между Косово и Сърбия. По-късно тя каза, че по нейни служители е бил открит огън на няколко места, близо до граничещо със Сърбия езеро. Няма данни за пострадали. "За да се защитят, полицейските части да бяха принудени отговорят с огнестрелни оръжия на престъпниците, които бяха отблъснати и побягнаха в неизвестни посоки", се казва в изявление на полицията. Изстрели се чуха и на други места в Северно Косово.

По-малък брой членове на косовската полиция са разположени в Бошнячка махала и в селището Три солитера. Автомобили на европейската мисия патрулират в града. Косовската полиция арестува сутринта в Ярине бившия полицай Деян Пантич, който се връщаше от Рашка със съпругата си. Той е задържан по подозрение за участие в нападение с огнестрелно оръжие срещу полицаи и срещу офис на избирателната комисия.

От полицията не уточняват кога и къде точно е станал инцидентът. Косовската полиция съобщи, че в четвъртък е арестувала друг гражданин от сръбска националност за нападение над полицаи.

Силите на специалната мисия на Европейския съюз в Косово (EULEX) и ръководените от НАТО международни сили (KFOR) пристигнаха на барикадите, издигнати от сърбите на магистралата в северната част на провинцията, близо до град Лепосавич, съобщават в същото време Косово онлайн и Kurir. Според публикацията протестиращите се опитват да предотвратят трансфера в Прищина на Пантич, който е арестуван сутринта на 10 декември. Той е етнически сърбин, който заедно с няколко свои колеги е отказал да продължи да служи в косовската полиция преди няколко дни и напусна поста си в Косовска Митровица, разказват изданията.

Според сръбския Kurir, на входа от Лепосавич са се събрали голям брой сърби, които не са съгласни с ареста на Пантич. В северната част на региона интернет и мобилните комуникации изчезнаха, а в Косовска Митровица и Звечан завиха сирени. Барикади се издигат и в селата Сочанице и Лешко, отбелязва вестникът.

Часове по-късно сръбският президент Александър Вучич излезе със специално изявление. Сърбия ще поиска от мироопазващите сили на НАТО да ѝ позволят да разположи сръбски военни и полицаи в Косово в съответствие с разпоредбите на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която сложи край на войната там през 1999 г., заяви той, цитиран от Ройтерс и БГНЕС. Вучич заяви на пресконференция в Белград, че ще отправи искането в писмо до командващия силите на НАТО KFOR, въпреки че е сигурен, че то ще бъде отхвърлено.

В Прищина Централната избирателна комисия проведе в петък вечерта извънредно заседание по повод изборите в четири общини в северната част на Република Косово, които са планирани за 18 и 25 декември.

След среща с политическите партии президентът на Косово Вьоса Османи отложи вота за април.


#Косово #сърби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници