Червен код в Кърджали и Смолян заради обилни валежи и бурен вятър

Червен код в Кърджали и Смолян заради обилни валежи и бурен вятър
Червен код е обявен в областите Кърджали и Смолян в неделя, заради очаквани интензивни валежи от дъжд и бурен вятър. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Червен код е обявен в областите Кърджали и Смолян в неделя, заради очаквани интензивни валежи от дъжд и бурен вятър, съобщиха Националният институт по метеорология и хидрология на БАН.

При червен код времето е много опасно, прогнозираните метеорологични явления са с изключителна интензивност. Възможни са щети. Явленията може да заплашват живота в голяма част от областта. Експертите съветват гражданите да следват разпорежданията и съветите, дадени от властите, и да имат готовност за извънредни мерки.

Оранжев код е в сила за други четири области на страната - Благоевград, Хасково, Пловдив и Пазарджик, отново заради поройни валежи, като в Благоевградска и Хасковска области валежите ще бъдат придружени и от бурен вятър.

Жълт код е обявен за 20 области заради бурен вятър. Предупреждението важи за областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Кюстендил, Перник, София-област, София-град, Монтана и Враца.

Само за Видинска и Плевенска области е обявен зелен код.

Интензивни и значителни валежи се очакват в Южните Родопи и югозападните райони от страната - за денонощието надминаващи 50-60 литра на квадратен метър. През нощта срещу понеделник в почти цялата страна ще вали, като отново в Южните Родопи и югозападните райони валежите ще са най-значителни.

Ще духа силен южен вятър с пориви до 25 метра в секунда, само в западните райони на Дунавската равнина и Тракийската низина вятърът ще е слаб.

Очакват се минимални температури около 7-10° в местата без вятър и валежи, а максимални - до 18-20° в Източна България и северно от планините и от 18-20° до 27° - в останалата част от страната.

#НИМХ #БАН #червен код #оранжев код #жълт код #зелен код #Кърджали #Смолян #вятър #дъжд #прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници