Дъжд и гръмотевични бури през уикенда, идват студ и сняг

Дъжд и гръмотевични бури през уикенда, идват студ и сняг
A A+ A++ A

Дъжд и гръмотевични бури ни очакват на места през уикенда, а от понеделник в много региони на страната ще вали сняг. Днес минималните температури ще бъдат между 3° и 10°, максималните - между 8° и 16°.

Ще има значителна облачност, над източната половина от страната предимно висока. Преди обяд на много места в низините ще има мъгла. Ще бъде почти без валежи. Ще духа слаб до умерен юг-югозападен вятър, в Дунавската равнина - слаб от изток.

По Черноморието ще преобладава слънчево време с разкъсана висока облачност. Преди обяд на места ще има намалена видимост. Ще духа до умерен юг-югозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 13° и 16°, температурата на морската вода е 10 - 12°. Вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала, съобщи съобщи Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и БНТ.

В планините ще има разкъсана висока облачност. Значителна ще е над масивите от Западна България, но ще бъде почти без валеж. Ще духа умерен и силен запад-югозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 9°, на 2000 метра - около 3°.

През нощта срещу събота на отделни места в Западна и Южна България ще превали слаб дъжд. В събота ще се задържи предимно облачно. Вятърът ще е слаб, в източните райони умерен, от юг. Минималните температури ще са между 7° и 12°, а максималните - от 10° в Западна до 20° на места в Източна България. След временно спиране, привечер от югозапад отново ще завали.

През нощта срещу неделя валежите ще обхванат цялата страна, до сутринта в Рило-Родопската област, а в неделя на повече места в страната ще са временно интензивни и значителни по количество. Ще има и гръмотевични бури. Вятърът ще остане от юг, в Източна България и районите, разположени северно от планините ще е силен и бурен.

През нощта срещу понеделник от северозапад ще нахлува по-студен въздух, температурите бързо и съществено ще се понижат. Ще се задържи със значителна облачност, а валежите ще отслабнат, временно и ще спират. Със застудяването в Предбалкана и високите полета в Западна България дъждът ще премине в сняг, ще се образува и тънка снежна покривка. В южните и източните райони ще продължи да превалява дъжд. Ще бъде ветровито, с умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина силен северозападен вятър.

Във вторник ще има променлива, често значителна облачност, на отделни места ще превали слаб сняг. Вятърът ще отслабне, но застудяването ще продължи, предупреждават от НИМХ.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »