Дянков: Европа и МВФ са виновни за задълбочаването на кризата

Дянков: Европа и МВФ са виновни за задълбочаването на кризата
Дянков е категоричен, че България няма да се присъедини от догодина към еврозоната, въпреки че покрива всички критерии от Маастрихт. Колаж: bTV
A A+ A++ A

Европа и Международният валутен фонд удължиха и задълбочиха кризата, след като още при първия помощен пакет за Гърция не поставиха никакви ограничителни условия, заяви в интервю за австрийския вестник „Куриер” вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Той категорчно отговаря, че България няма да се присъедини от догодина към еврозоната, въпреки че покрива всички критерии от Маастрихт.

„България ще се нуждае от още 10-15 години от ниската данъчна ставка от 10 на сто, защото по този начин привличаме инвеститори”, категорично заявява Дянков пред австрийското издание, цитирано от Дарик.

С този аргумент финансовият министър обяснява защо България изчаква за присъединяването към еврозоната, макар и още да не е в т.нар. „чакалня” или двегодишния механизъм ЕРМ 2, който предхожда присъединяването.

Пред вестник „Куриер” Дянков припомня несъгласието на страната с хармонизирането на данъчните ставки, както иска Франция, както и по-големите ограничения в българското законодателство по отношение на дълга и дефицита, отколкото изискват критериите от Маастрихт.

Европейските нормативи са за максимум 3% дефицит и 60% дълг, докато в България ограниченията са съответно 2 на сто и 40 на сто.

Пред австрийската медия Дянков критикува Европа и Международният валутен фонд, че не са поставили ограничения пред Гърция още през 2010 г., когато бе първият спасителен пакет. Според вицепремиера това е удължило и задълбочило кризата.

#Симеон Дянков #Министър на финансите #вицепремиер #Европа #МВФ #криза #Куриер #Гърция #Маастрихт #еврозона #България #Международният валутен фонд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"