Гастарбайтери ни носят нова ковид вълна по празниците, пик на грипа - през февруари

Гастарбайтери ни носят нова ковид вълна по празниците, пик на грипа - през февруари
A A+ A++ A

Голямото завръщане на българи от чужбина след коледните и новогодишните празници може да доведе до нова ковид вълна у нас. Това прогнозира пред "Марица" шефът на дирекция "Заразни болести" в РЗИ-Пловдив д-р Милена Панайотова.

И напомни, че в някои западноевропейски държави, където много наши сънародници учат и работят, отчитат рязък ръст на заразените.

За нов подвариант на омикрон, който набира скорост във Франция и Италия и повишава броя на смъртните случаи, предупреди математикът проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към Българската академия на науките.

"Този нов вариант преминава относително леко при заразените, но има много случаи, когато след месец-два се появяват тромбози и тромби, както и разстройства на вегетативната нервна система. Този ковид се оказва много коварен и след него се отключват заболявания, които даден човек даже не ги е имал", обясни проф. Кунчев пред БТА.

Той призова хората, които имат съпътстващи заболявания, да вземат мерки и да носят предпазни маски по време на празниците.

В същото време в пловдивската здравна инспекция отчитат рязък спад на желаещите да се ваксинират. Тенденцията е започнала още през лятото. Дотогава на ден през кабинета за имунизация срещу ковид са преминавали по 50-60 ​души, след бума от зимата, когато тази бройка е стигала до 100 ​души.

„Сега минават по десетина души на ден. Вчера, от цялата Пловдивска област, ваксини са си поставили едва 18 души“, обясни д-р Милена Панайотова. Основно се имунизирали хора, които пътуват до държави, където това изискване все още го има, а те имат намерение да посетят свои близки или да празнуват Коледа и Нова година там.

"Хората се успокоиха от резкия спад на болните и от това, че заболяването протича по-леко. Заразените със сигурност са повече, но българите се научиха да си купуват тестове от аптеките и да се лекуват сами. Повечето го преминахме и знаят какви лекарства да пият“, коментира още д-р Милена Панайотова.

В момента в РЗИ-Пловдив разполагат с всички видове ваксини срещу ковид.

В същото време болните от остри респираторни заболявания в Пловдив и областта се увеличават, въпреки че все още не са достигнати епидемични стойности, съобщават общопрактикуващи лекари. И предупреждават да не се подценяват традиционните за сезона вирусни инфекции.

Чакат пик на грипа през февруари

Големият пик на грипа у нас се очаква в края на февруари. В момента не може да се говори за епидемично разпространение на грипните вируси. Това обяви пред Нова тв проф. Тодор Кантарджиев, бивш шеф на НЦЗПБ и настоящ здравен консултант към Столична община.

"У нас и в Сърбия почти няма грип. Грип има в Румъния и Турция, в Гърция е слабо. Нищо страшно няма, нищо по-различно от предишните ситуации. Януари може да очакваме известен ръст на заболеваемостта", каза още проф. Кантарджиев.

За личното здраве той препоръча да приемаме много течности, особено ако усетим първите симптоми на настинка, или да се хапва лимон със сода след ядене.

Когато има болка в гърлото, зачервено гърло, лимфни възли, може да се стигне до ангина. При стрептококова ангина няма кашлица. Има ли кашлица, да мислим за вирусни причини, обясни той.

Снимката е илюстративна

#гастербайтери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"