Ламбо се разделил с Аня Пенчева, защото любовта им била прекалено хубава

Ламбо се разделил с Аня Пенчева, защото любовта им била прекалено хубава
НТ "Иван Вазов"/Кадър от "Актрисата" (архив)
A A+ A++ A

„Любов! Минали са толкова години и мога да кажа със сигурност, че нашето с Аня беше любов. Разделихме се, защото беше прекалено хубаво. Пътувахме много. Обичахме се много, но в един момент стана невъзможно хубаво и се уплаших. На нея всичко й предстоеше - деца, да гради собствена кариера, а аз се чувствах уморен. Аня животът я искаше, а аз бях на средна възраст - 43 години."

Това споделя за голямата си любов с актрисата Аня Пенчева пред журналиста Георги Тошев в книгата му "Игра на живот" големият Стефан Данаилов.

Във вторник в кино "Одеон" бе премиерата на творбата, както и документалния филм за Мастера - "Ламбо от София", дело на Георги Тошев, Ема Константинова и Борис Пинтев.

За голямата любов между Аня (с рождено име Анушка) и Данаилов е писано много. Но за първи път актьорът признава неща от интимния си свят, свързан с любимите жени в живота му. В края на 70-те години Ламбо е най-сниманият български артист. Той с лекота влиза от филм във филм. Само за две години снима осем, сред които "Топло", "От нищо нещо" и "Дами канят". Именно в този период той се запознава с Аня Пенчева. Виновник е каскадьорът Димитър Кехайов. Ламбо в типично негов стил пуска поредната шега. Погледите им се срещат.

"Ако някое младо момиче може да си представи Стефан, ще кажа: беше все едно да имаш срещу себе си Брад Пит, Джордж Клуни и Леонардо ди Каприо в едно. Беше красив и го знаеше. А скромността му беше непозната", разказва самата Аня в книгата.

Когато разбират, че чувствата между тях са повече от мимолетно увлечение, Аня и Стефан заживяват в град Перник в апартамента на актьора Илия Георгиев. Родителите на Пенчева са категорично против връзката на дъщеря им с женен мъж. Ламбо събира смелост и се изнася от семейното жилище в София. Не скрива от съпругата си Мария, че има сериозно увлечение, и моли за време, преди да реши как ще продължи животът му. След това актьорът решава с Аня да се разделят и да се върне при жена си.

"Мери ме прие нормално. Имаше талант да не показва какво й е в душата. А аз търся любовта. Тя е щастието, то е миг. Може би това е, което търсим цял живот - най-голямата мъка, за да намерим себе си, преди да умрем", споделя пред журналиста актьорът.

За последната си среща с Ламбо Аня Пенчева също е много емоционална. По това време Ламбо лежи в болница.

"Накачулена като космонавткиня влязох при него" - спомня си Пенчева - "Той ме видя и каза: "О, моето мъжко момиче"! И направи неговия жест - козируваше ми с два свити пръста, както когато започваше да ми пее. Целунах го и приседнах до него. Казах му, че съм за малко, защото много сме чакали с Влади "суетният му баща да се напудри". Гледах очите му - нямаше ги, и разбрах, че той бе там и не беше. Нещо като да излезеш от сцената, преди да е паднала завесата. Искаше да каже нещо, но се отказа. Вече не можеше да говори. Вместо това стисна силно ръката ми. "Хайде, миличък, синът ти те чака. Одрал ти е кожата", е последното, което актрисата казва на Ламбо, а той изсумтява доволно. "Погалих го и станах. Излязох като от църква - ходех назад, не исках да му обръщам гръб", казва Аня за последната си среща с Мастера.

"Игра на живот" е книга за и от Стефан Данаилов. За любовта и липсата на любов, за огромния копнеж по срещата с другите, по киното и театъра. Лична история, която се превръща в история на едно пъстро общество от чудаци, вече на изчезване", казва за произведенията си журналистът Георги Тошев.

Във филма за първи път говорят най-близките на актьора

Лентата "Ламбо от София" се фокусира върху малко известни факти от живота на Стефан Данаилов. Документалният филм показва някои от любимите места на актьора в родния му град. Срещата с шофьора му Мишо, негови съученици от началото училище, състуденти от Театралната академия и колеги като Цветана Манева и Елена Райнова предизвика изключителен интерес. Да видят лентата бяха дошли вицепрезидентът Илияна Йотова, зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов и представители на общината.

Лили Ангелова, „България Днес”

#Георги Тошев #Аня Пенчева #Стефан Данаилов #Ламбо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »