Почитаме Св. Анна, вижте какво (НЕ) се прави в деня на най-силните магии

Почитаме Св. Анна, вижте какво (НЕ) се прави в деня на най-силните магии
A A+ A++ A

На 9 декември православната християнска църква почита Света и праведна Анна. Като майка на Богородица, Св. Анна закриля брака, семейството, девствеността, бременните жени и вдовиците. Този празник е известен още като Зимна Св. Анна или Анино зачатие.

Анна е баба на Иисус Христос. Тя е потомка на известен Ааронов род. Култът към светицата се разпространява широко през VI век, когато в Константинопол е построена първата черква, носеща нейното име. Тя е смятана за покровител на полуостровите Квебек и Бретан, както и на родилките и миньорите.

Народът нарича празника още Янино зачатие, Аньовден, Анино въведение, Света Ана Каталина. Освен с майчинството денят се свързва и с обръщането на слънцето на изток, към пролет, денят започва да расте (колкото просено зърн).

Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов късмет. Нощта срещу празника се смята за най-дългата в годината (по стар стил празникът се е празнувал на 22 декември, денят на зимното слънцестоене). Преданието гласи, че на този ден 7 светии понасят слънцето на ръце и го "завъртат към пролетта.

Ето защо на този ден хората усещат, че са на прага на нещо ново, че могат да забравят за старите несгоди и да повярват в добрия си късмет, като се възползват от разкрилите се пред тях нови възможности.

Според неканоничното Протоевангелие на Яков, Анна и нейният съпруг Йоаким са посетени от ангел, който им съобщава, че ще имат дете. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена във Втория храм.

Анна е латинска форма на староеврейското Hannah "благоразположение, милост, божествено блаженство", името се обяснява и с цяло изречение – "Бог благослови ме със син!".

Традиционната храна за деня на Св. Анна е постна – варено жито и царевица, баница със зеле, праз с ориз и маслини.

Народни поверия

Жените варят жито и царевица, за да растат посевите като деня.

Някои стопани въвеждат в къщата си прасе. Вярвало се, че така всичко с което се захване човек, ще върви.

Насаждат се кокошки за първи път, за да се излюпят всички яйца.

Поверията твърдят, че в тази нощ черните магии "хващат”. Вярва се, че всички магии, изказани в тази нощ, са успешни.

Магьосници, преобразени като мушици, обикалят къщите и причиняват беди. Ако някой убие мушица над свещта, вярва се, че е била магьосница.

Магьосници отнемат от нивите чуждото плодородие, от овцете и кравите – млякото. За да се предпазят, жените мажат виметата на животните със смес от въглен, чесън и мазнина. Градините и нивите се пръскат с пепел и просо против магии.

Девойки се събират вкъщи да бранят посевите от магии. Вечерта слагат под печката жито и сол, а на другата сутрин захранват със солта домашните животни и вярват, че ще ги предпазат.

Срещу лошите демони пък се палела говежда тор, поставена пред вратите на къщите, така че пушекът да задими пред тях и да ги прогони.

Строго се спазват различните забрани.

Младите жени и бременни не трябва да работят на този ден, за да раждат по-лесно. Майките също не бива да работят, за да не се разболяват децата.

Не се боядисват дрехи. Според поверието, на този ден започват родилните мъки на Богородица и затова тя си боядисала дрехите в черно.

Не бива да се тъче, преде и плете вълна, и изобщо да се прави нищо, свързано с вълна, за да бъдат всички агънца живородени, да не осакатеят и да не бъдат нападани от вълци.

Вярва се, че в тази нощ магьосниците свалят и "издояват" луната, превърната в шарена крава.

Предсказания

На този ден се следи кой ще е първият гост в къщата и какъв късмет носи.Полът му определя какви животни ще се раждат по-често – мъжки или женски, а от това дали е благочестив – доколко плодородна и здрава ще е годината. Ако обаче прагът на дома бъде прекрачен от кокошка, предстоящата година няма да е добра, тъй като обратно на прасето, птицата рие с краката си назад.

Друго предсказание, което се прави в навечерието на Анинден, е дали на младите момичета им предстои сватба. За целта предишната вечер в едно гърне с вода се слагат зърна, ябълкови или вишневи клонки и се наблюдава кога ще покълнат и ще се разлистят. Случи ли се преди края на годината, сватбата ще е скорошна.

За мъжете празникът също носи особен смисъл според народните поверия, те трябва да останат целия ден в селото. Напуснат ли границите му, могат да се натъкнат на самодивите и никога повече да не могат да се върнат.

В миналото по това какво е времето на 9 декември се правили бъдещи климатични прогнози.

Така например, ако е слънчево, то и на Нова година ще пече слънце. А ако по клоните има скреж — на празника ще е мрачно, но пък топло.

Обилният скреж по дърветата предвещава и богат урожай през лятото.

Ако снегът се трупа плътно по оградите, няма да има берекет.

Имен ден празнуват: Ана, Анна, Ане, Анелия, Анета, Анита, Аница, Анка, Анко, Анушка, Аня, Яна, Яна, Янаки, Яначко, Янита, Яница, Янка, Янко, Янкул, Януш, Янчо, Янчул, Яньо


#Св. Анна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »