Берлускони щял да остане в политиката, въпреки присъдата

Берлускони щял да остане в политиката, въпреки присъдата
76-годишният медиен магнат е осъждан три пъти от 90-те години досега на първа инстанция, но апелативните съдилища отменяха присъдите. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони заяви, че остава в политиката въпреки решението на съда в Милано, който му даде една година затвор за данъчни измами.

В интервю за „Ти Джи Чинкуе” Берлускони каза, че се чувства „задължен" да остане в политиката, за да предпази италианците от съдебен произвол като този, на който е подложен самият той.

Не стана ясно обаче дали бившият премиер, който в момента е член на долната камара на парламента, имаше предвид, че ще се кандидатира за високопоставен пост или ще остане като политически активист на десницата, посочва „Ройтерс”.

„Чувствам се задължен да остана в тази област, за да се реформира съдебната система, тъй като не бива да се допуска това, което се случи на мен, да се случва на останалите италиански граждани", заяви той пред тв канала, който е част от медийната му империя Медиасет.

Думите му бяха изненада, тъй като само преди два дни Берлускони обяви тържествено, че няма да участва в следващите избори, приключвайки с 19-годишната си кариера на водещ политик от десницата.

Освен това решението на съда включва петгодишна забрана да се кандидатира за политически постове.

Присъдата обаче няма да влезе в сила, докато не мине на всички инстанции, така че Берлускони теоретично ще може да участва в следващите избори през април.

76-годишният медиен магнат е осъждан три пъти от 90-те години досега на първа инстанция, но апелативните съдилища отменяха присъдите.

И този път Берлускони има право да обжалва решението на миланския съд още два пъти, преди присъдата да стане окончателна.

#Силвио Берлускони #премиер на италия #Милано #Италия #Медиасет #присъда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници