Над 75% от българите - затруднени да си плащат ежедневните разходи

Над 75% от българите - затруднени да си плащат ежедневните разходи
unsplash.com
A A+ A++ A

През третото тримесечие на 2022 г. за 67,3 на сто от хората доходът на домакинството им е останал без промяна спрямо последните 12 месеца, съобщи Националният статистически институт. Този дял намалява с повече от 5 процентни пункта спрямо предходните две тримесечия, но все още е значителен, показват резултати от допълнителна анкета на НСИ към Наблюдението на домакинските бюджети.

Увеличение на доходите са посочили 27,9 на сто от хората, което е с 8,7 процентни пункта повече в сравнение с второто тримесечие и с 9,4 процентни пункта повече в сравнение с първото тримесечие на 2022 г., когато увеличение са имали 18,5 на сто от хората.

Намаление на доходите за последните 12 месеца са посочили 4,8 на сто от хората, което е с 2,9 процентни пункта по-малко в сравнение с второ тримесечие и с 3,7 процентни пункта по-малко спрямо първото тримесечие на 2022 година.

Затрудненията при покриване на ежедневните разходи остават значителни. През третото тримесечие на 2022 г., както и през предходните две тримесечия, делът на хората, които изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, е относително висок - над 75 на сто. С известни затруднения са 38,5 на сто, 28,3 на сто определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 10,8 на сто - като много трудно. В сравнение с предходните тримесечия, намалява делът на хората, които се справят много трудно, за сметка на увеличение на тези, които изпитват известни затруднения при покриване на ежедневните разходи.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"