Минималната заплата - 50% от средната, приеха депутатите

Минималната заплата - 50% от средната, приеха депутатите
Pixabay
A A+ A++ A

Минималната работна заплата за следващата календарна година да се определя до 31 октомври на настоящата година и в размер не по-малък от 50 на сто от брутната средна заплата за страната за периода от дванайсетте месеца, предхождащи определянето ѝ. Това реши на първо четене парламентът като прие предложените от "БСП за България" промени в Кодекса на труда (КТ). Към момента това би означавало минимален размер от 850 лева, се посочва в мотивите.

"За" бяха 175 народни представители, трима се въздържаха. Не бе прието предложението срокът между двете четения да е 14 дни, както поиска "Български възход", и в крайна сметка остана срок от седем дни.

Целта на законопроекта е своевременно обвързване на размера на минималната работна заплата с референтните стойности по директивата на ЕП и на Съвета относно адекватните минимални работни заплати в ЕС в условията на висока инфлация, ниски доходи и непрекъснато растящи разходи на живот.

В момента, след удръжките, реалният размер, който се получава, е 549 лева – 45 лева над новата линия на бедност.

Промените биха засегнали около 600 000 души у нас, които са част от най-уязвимите групи в страната.

Парламентът ще разгледа на първо четене и внесен от ПГ „Възраждане“ Законопроект за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси. На второ гласуване депутатите ще обсъдят изменения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Предвижда се народните представители да разгледат и Законопроект за ратифициране на Меморандума за разбирателство за стратегическо партньорство между правителството на Република България и правителството на Обединените арабски емирства.

Очаква се в дневния ред на парламента да бъдат включени още точки, сред които промени в Закона за предучилищното и училищното образование, Закона за кадастъра и имотния регистър и Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Комисията по отбрана ще обсъди решението за изпращане на военна помощ за Украйна. Депутатите ще заседават закрито, защото списъкът с военната помощ е поверителен.



#минимална заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"