За 5 мин.: От БСП отрязаха Габровски за мандат на ГЕРБ

За 5 мин.: От БСП отрязаха Габровски за мандат на ГЕРБ
стоп кадър/НОВА
A A+ A++ A

За по-малко от 7 минути приключи срещата на кандидата за премиер проф. Николай Габровски и ръководството на БСП. И очаквано лидерката на социалистите отказа да подкрепи първия мандат за съставяне на правителство.

Габровски им благодари за появата, макар да бе насяно с предварително заявената позиция. Това показва, че има възможност за диалог и разговор. Основната ми цел ще е като гражданин да търся диалог между партиите. Видимо е, че всяка партия търси защита на конкретни интереси на своите гласоподаватели и стига до едни нива, които не позволяват да се продължи напред. Трябва да се премине в режим на диалог и общи интереси и допирни точки, за да се продължи напред", обърна се той към БСП.

"Тук сме от уважение към вас, за да ви кажем 3 изречения. Приемете нашите уважения като личност и професионализъм, но няма да подкрепим правителство оглавявано от вас, тъй като за нас това е правителство на ГЕРБ. Имаме дългогодишни отношения с ГЕРБ. Имали сме своите спорове и противоречия по модела на управление. Тази наша позиция остава непроменена", изпълни заканата си за отказ от подкрепа Нинова.

А Габровски подчерта, че опитва да е нещо като медиатор тези отношения да бъдат поне частично загърбени заради обезпокоителната ситуация в страната.

"Нови предсрочни избори няма да доведат до нищо добро и ще задълбочат кризата. Първият мандат беше взет от ГЕРБ тъй като е най-голямата политическа сила. Възможността за втори и 3 мандат е значително по-ниска, затова се ангажирах", настоя обаче кандидатът за премиер, цитиран от "24 часа".

И отново посочи приоритетите си - Планът за възстановяване, Шенген и еврозоната. Освен тях - прозрачност, антикорупционни политики и реформа в правораздавателната система.


#БСП #проф. Николай Габровски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »