ДБ уважиха проф. Габровски, но са твърди: Няма да подкрепят мандат на ГЕРБ

ДБ уважиха проф. Габровски, но са твърди: Няма да подкрепят мандат на ГЕРБ
стоп кадър
A A+ A++ A

Представители на "Демократична България" уважаха първата от консултациите, които проф. Николай Габровски започна с политическите сили в парламента за съставяне на правителство в рамките на първия мандат. Тя се провежда в Народното събрание в този час.

Проф. Габровски, който е номинацията на ГЕРБ за премиер, благодари на ДБ за срещата въпреки заявената им предварително позиция, съобщава "24 часа". Той обясни, че действията му са опит да се намали тона и радикализацията между партиите.

Може би е време за по-друг подход. Надявам се заявките ми да са отворена врата към повече консенсус и разбирателство, обясни професорът.

Христо Иванов пък започна с пожелание за успех на професора.

Влизате на терена в изключително труден момент. Но ако успеете, това ще е успех за страната ни, обясни съпредседателят на ДБ.

Отзоваваме се, за да изразим уважението си към вашите усилия да помогнете на политическата система да преодолее различията, обясни Иванов.

Той обясни, че са на срещата освен като хора, които да покажат добронамереност, но и като 6-а сила, не надскачат значимостта си.

Имаме решение, че не можем да подкрепим, което явно нищо общо с вас и вашите усилия, обясни отново Иванов.

Ако вие излъчите правителство, ние ще бъдем отворени, макар и като опозиция да работим по конкретни теми така, както и сега работим - има широк спектър от теми, по които работим добре с ГЕРБ, допълни съпредседателят на ДБ.

Влизайки като външен за политическата класа човек, вие сте натоварен с очаквания да се справите със задача, която не е свършена от политическата система, обърна се към Габровски Христо Иванов. И посочи, че партиите не са успели да проеодолеят разделението помежду си. "Всяка формация е направила усилия, те са видими, но недостатъчни. Надявам се да успеете да промените това, колкото и да е трудно", добави той. И отново посочи приоритети, които ДБ бе поставила за подкрепа на евентуален кабинет - сигурност, върховенство на закона и модернизация на страната и бизнес климата.

"По отношение на сигурността с ГЕРБ работим много добре. Но не се срещнахме по върховенството на закона, макар вчера на първо четене да гласувахме заедно антикорупционните закони", добави Иванов. И настоя за реформа на прокуратурата и конституцията. Този разговор още не сме го започнали, добави той.



#ДБ #среща #проф. Николай Габровски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"