Борисов: Има Лукойл коалиция (ОБНОВЕНА, ВИДЕО)

Борисов: Има Лукойл коалиция (ОБНОВЕНА, ВИДЕО)
Стоп кадър
A A+ A++ A

Съществуването на нова нова Лукойл коалиция, обяви на пресконференция в партийната централа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Тя се състои от всички партии без ДПС и ДБ и е проличала в парламентарната енергийна комисия.

По-рано енергийната комисия не подкрепи 1 лв/л компенсация за бензина и дизела. "Не всичко е загубено! Борбата продължава в пленарна зала!", закани се Делян Добрев в социалните мрежи. На пресконференцията той показа познатата схема с кораба с барелите руски петрол, който купува "Литаско", преработва го в Лукойл-Нефтохим в Бургас на ишлеме и продава готовите горива на 3,50. "Днес отхвърлиха да обложим с вноска Литаско, тя да отива във Фонда за енергийна сигурност. Там събираме ресурси, за да компенсираме тока. Така можеше да компенсираме горивата. И горивата да станат 2,50", заяви Делян Добрев.

Текстът, предложен от ГЕРБ обаче бил подкрепен само ДБ и ДПС, но по един техен депутат липсвал и така не минал. Добрев обаче се спря на предложението на ДБ за Лукойл, което е минало с гласовете на ГЕРБ - за назначаването на особен управител "ако те решат да затворят предприятието да се назначи такъв от държавата, който да управлява". Според него е имало такъв в Италия и Австрия. "Не им го национализираме предприятието, слагаме директор и то да работи. Този законопроект го приехме с няколко депутати от ПП, но Сабрутев гласува с БСП и "Български възход". По нашия те гласуваха заедно "срещу". По закона на ДПС от миналата седмица, че не може да се изнасят преработените продукти от руски петрол "за" бяхме само ДПС, ГЕРБ и ДБ, а четирите партии в коалицията Лукойл бяха против", обясни още бившият енергиен министър, цитиран от "24 часа".

Добрев настоя, че миналата година Лукойл е работил с 50% руски петрол. "Тезата, че не могат да работят с друг освен с руски петрол и че ще затворят ако не е такъв, сами доказват че не е вярно. Днес питах шефа на митниците. С дерогацията пак ще работят 50 на 50. Защо тази година работят на 90% - ми защото е с лев отстъпка. Но той не отива при потребителите. Като направим опит тая дерогация да е за българите, коалицията Лукойл гласува против", атакува той БСП, ПП, "Възраждане" и "Български възход".

От ГЕРБ посочиха, че служебният кабинет обещава да обложи Лукойл със свръх печалба. "Това зависи дали ще си върнат фирмите в България и в края на годината техният счетоводител колко ще напише, че е печалбата. Ние се молим те да не ни излъжат. Ако няма закон, който да им взема разликата между брента и уралския нефт, всичко зависи от добрата им воля", смята обаче Делян Добрев. А Борисов посочи, че тази година за изсмукали печалби от 2,1 млрд. и попита защо не дадат 700 млн. от тях сега, а не да се чака догодина.
#Бойко Борисов #ГЕРБ #Лукойл

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите