България изостава в сферата на иновациите

България изостава в сферата на иновациите
A A+ A++ A

Инвестициите в наука и иновации в България устойчиво преминават прага от 1 млрд. годишно, заяви пред БНР Руслан Стефанов – координатор на група "Иновации.бг".

В икономиката на България има фирми на световно ниво, които произвеждат нови продукти и услуги и ги реализират на пазара, добави той и каза: "Със сигурност има доста силна екосистема от частни предприемачи, които развиват нови услуги и продукти и помагат на българската икономика да се движи напред".

Начинът, по който България се движи обаче, не е достатъчно бърз, каза Стефанов в предаването "Преди всички" и добави:

"Не е въпросът само да тичаш, трябва да тичаш и достатъчно бързо. Тъй като другите страни тичат по-бързо, България в последните години относително изостава. В момента ако видим класацията – Европейското иновационно табло, ще видим, че България се намира на позиция между новите 2 кандидатки за членство в ЕС – Албания и Северна Македония, като дори Северна Македония леко ни изпреварва по потенциал за развитие. Това не може да бъде приемливо. Основният длъжник в това отношение е държавната политика по отношение на иновации, наука и образование".

Иновациите са начинът, по който икономиката расте, подчерта Стефанов. По думите му единичните случаи на успешни хора или фирми са важни, защото те са пример и мотивация за останалите, но:

"Важно е и средното ниво. Средното ниво е това, което изостава – по отношение на знание на българските ученици, по отношение на включване на всички общности, по отношение на развитие на уменията на българските служители и работници".

България е една от страните, които е в изключително добра бюджетно-фискална позиция – топ 5 в Европа, отбеляза Руслан Стефанов. По думите му в този смисъл страната ни има възможност да отделя средства. Става въпрос обаче за това кои са приоритетите ни, добави той. По думите му иновационната политика изисква взаимодействие на много институции, изисква знания от администрацията и дългосрочна отдаденост.

От 2004 г. насам България има един единствен национален инструмент за финансиране на иновации и той не е мръднал като ресурс, подчерта още Стефанов. Според него е необходимо изключително сериозно стимулиране на инвестициите, защото в момента те са крайно недостатъчни.

Все пак Руслан Стефанов отбеляза огромния напредък в последните 20 години. "Там е ключът към иновациите – всеки ден трябва да се събуждаш с идеята какво ново можем да направим и да допринесем, така че да направим икономиката по-добра".

Нямаме ясна визия и за това как ще бъде променено бъдещето на въглищните централи, каза още той. По думите му нашите инвеститори нямат идея кога и как трябва да преминат на алтернативни горива.

#иновации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"