Атанасова намерила 16 млн. лв за лекари специализанти в България

Атанасова намерила 16 млн. лв за лекари специализанти в България
Според Атанасова основният мотив младите лекари да напускат България е финансовият, но той не е единствен. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов ще подпишат в сряда договор с европейско финансиране в размер на 16 млн. лева за лекари-специализанти, които ще работят в България.

Това обяви в Кърджали самият здравен министър, след като откри новата Стерилизационна в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски", предаде Дарик.

Според Атанасова основният мотив младите лекари да напускат България е финансовият, но той не е единствен.

„Доскоро имаше 4 нулеви години за специализация. А това беше един от сериозните проблеми изобщо на съсловието. Младите хора нямаха мотив да останат в България. Те не можеха да повишават квалификацията си, не можеха да специализират. Докато в Европа това им се предоставяше", коментира здравният министър.

По думите й тя е първият министър от 5 години насам, който е осигурил повишаване на възнагражденията в системата на здравеопазването – и за държавните психиатрични болници, и за кръвните центрове, и за спешна помощ.

„Знам, че 17 или 18 процента повишение не са никак много, но това са възможностите и на бюджета на министерството, и на държавата в момента", обясни Атанасова.

Тя коментира и въпроса за незаетите практики в региони като кърджалийския, където те са повече от 50 процента.

„Финансирането на незаетите практики, включително и в тези райони, се осъществява от НЗОК. Има предвидено увеличаване на средствата за финансиране на неблагоприятните практики", коментира още Атанасова.

В нова стерилизационна в Кърджалийската болница, която тя откри, са инвестирани 750 000 лева за закупуване на модерна техника – средства, осигурени от Министерството на здравеопазването.

Според директора на болничното заведение д-р Тодор Черкезов чрез новия сектор ще се постигне и икономически ефект, спестявайки се средства за антибиотици и дезинфектанти.

#Десислава Атанасова #министър на здравеопазването #Тотю Младенов #министър на труда и социалната политика #Кърджали #България #лекари #специализанти #НЗОК #Министерството на здравеопазването

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »