Бизнесът търси 205 000 кадри

Бизнесът търси 205 000 кадри
unsplash.com
A A+ A++ A

рез следващите 12 месеца бизнесът ще има нужда от 205 548 работници и специалисти с умения и знания в различни професионални направления. Това е с 6,1% повече или с близо 12 000 повече спрямо предходната година, показва проучване на Агенция по заетостта (АЗ) за потребностите на работодателите от работна сила. Това отчитат от Агенцията по заетостта.

Националното представително изследване обхваща 378 675 активни предприятия в страната. АЗ събира работодателските нагласи с активното съдействие на Комисиите по заетост към 28-те Областни съвета за развитие.

Фирмите, които заявяват, че ще търсят нов персонал през следващата година са 45 820. В сравнение с допитването през септември-октомври 2021 г. техният брой е намалял с 1 136 или с 2,8%.

През следващите 12 месеца работодателите ще търсят 111 040 специалисти с квалификация, придобита в професионалното обучение и образование. Сред най-търсените специалисти ще са шивач, машинен оператор, строител, готвач, оператор в дървопреработването, сервитьор-барман, заварчик, оперативен счетоводител, работник в хранително-вкусовата промишленост, шлосер.

От други 45 954 специалисти с правоспособност или висше образование ще се нуждае българският бизнес. Шофьор, учител, медицинска сестра, и лекар продължават да заемат челното място сред най-търсените от работодателите специалисти в професии, за които се изисква висше образование или правоспособност.

В сравнение с предходната година броят на търсените висшисти е нараснал с 2 244 или с 5,1%. Освен това, 48 554 работници без специалност ще са нужни в различните сектори на икономиката през следващите 12 месеца, като броят им спрямо година по-рано е с близо седем хиляди повече.

Според проучването в средносрочен план, т.е. в близките три до пет години, търсените специалисти с висше образование ще бъдат 123 284 души или 4,3% от наетите по трудово и служебно правоотношение в края на месец септември 2022 г. Най-търсени ще бъдат специалистите завършили специалностите педагогика, медицина, икономика, информатика и компютърни науки, електротехника, електроника и автоматика, машинно инженерство, администрация и управление, комуникационна и компютърна техника.

През следващите три до пет години българският бизнес ще се нуждае и от 148 485 специалисти със средно образование. Търсенето на специалисти със средно образование най-често ще е в областта на търговията на едро и дребно, строителството, машиностроенето, металообработването и металургията, както и счетоводството и данъчното облагане.

Пловдив е областта, където ще се очаква да бъдат наемани най-много работници и специалисти – 24 720, което е 12% от всички заявени в страната потребности. В 16 области се отчита ръст на заявените потребности от работна сила спрямо година по-рано. Най-съществено нарастват нуждите от работници и специалисти в област Стара Загора – 2,4 пъти. Следват областите Силистра – 2,2 пъти, Варна – 1,9 пъти, Кюстендил – 1.8 пъти. На другия полюс са областите Плевен, Ямбол и Видин, където потребностите се свиват почти двойно спрямо 2021 г.

В проучването на потребностите на работодателите са обхванати пропорционално предприятия с различна численост – от микропредприятия, с по-малко от 10 души персонал, до големи предприятия с над 250 души. Според икономическата дейност най-голям е делът на анкетираните предприятия от сектор „Търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство” (37,4%), следват предприятията в сектор „Държавно управление, образование, хуманитарно здравеопазване” с 15,4% представителност, а на трето място е сектор „Индустрия” с 13,2%.

Проучването на потребностите от работна сила се провежда от АЗ два пъти в годината, за да се набира и анализира актуална информация относно професиите, компетенциите, знанията и уменията на търсените от работодателите кадри и да се планират мерки за организиране на тяхната професионална подготовка. От следващата година проучването ще се провежда веднъж годишно.

На кръгла маса в София днес за готовността на българската икономика за еврозоната стана ясно, че всяка година България губи между 40 000-50 000 души на пазара на труда по чисто демографски причини. Тези, които излизат на пазара на труда, днес са средно 70 000 годишно, тези, които се пенсионират -120 000 годишно, отбеляза на форума Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той отбеляза и загубата за пазара на труда от миграция. Не успяваме да увеличим продуктивността и потребностите от трудова имиграция нарастват, отбеляза още той. Васил Велев посочи също необходимостта от квалифицирана работна ръка и по-високоплатени работни места.


#Агенция по заетостта #бизнес #български работници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"