Хиляди бургазлии се включиха в празника на града, очаква се и Румен Радев (ВИДЕО)

Хиляди бургазлии се включиха в празника на града, очаква се и Румен Радев (ВИДЕО)
Даниела Костадинова/БНР
A A+ A++ A

Бургас празнува днес. С концерти, традиционни ритуали, празнични корабни сирени и рибен курбан се чества деня на Свети Николай Чудотворец –покровител на морския град. С хвърлянето на венци и цветя в морето бе почетена паметта на загиналите моряци и рибари.

С тържествена света литургия, отслужена от агатополския епископ Йеротей започна празника днес:
"По молитвите на Свети Николай да има благоденствие", пожела той.

Хиляди бургазлии и гости на града изпълниха улиците от сутринта. Пред пунктовете за раздаване на рибена чорба се извиха опашки.

На тържествена общинска сесия кметът на града Димитър Николов се обърна с молитва към светеца: "Както води моряците в свирепите бури в морето, така да помага на нас при преодоляване на трудностите, с които се сблъскваме".

На сесията днес беше връчено званието „Почетен гражданин на Бургас“ на композитора, педагог и диригент Милена Добрева. За БНР Бургас тя сподели:

„Това е признание от Общински съвет, от кмет, от всички бургазлии. Може би, защото изведохме Бургас с моите формации. Не работя за това да бъда призната или почетена, или уважена, или пък наградена. Работя с удовлетворение, с цел, да покажа какво мога с моите състави.“

Отличието „Ключът от кулата“ за цялостния си принос за Бургас получиха художникът Иван Бахчеванов, скулпторът Радостин Дамасков, режисьорът Симеон Димитров и поетът Ваньо Вълчев.

За кулминацията на тържествата ще има и Никулденския концерт, очаква се и президентът Румен Радев.


#Бургас #Никулден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай