Властите в САЩ погнаха Мъск: 1500 животни загинали в мъки при опити в „Нюралинк“

Властите в САЩ погнаха Мъск: 1500 животни загинали в мъки при опити в „Нюралинк“
Фейсбук
A A+ A++ A

Федералните власти на САЩ започнаха разследване на компанията на Илон Мъск „Нюралинк“ (Neuralink), предаде Ройтерс.

Според източници на агенцията причината за разследването са опитите с животни.

Разследването е започнало от Службата на генералния инспектор към Министерството на земеделието на САЩ по искане на прокуратурата заради оплаквания от служители на компанията за нарушения на американското законодателство, което регулира опитите с животни.

Агенцията е получила десетки документи на компанията, както и интервюта с 20 бивши и настоящи нейни служители.

Според интервюираните тестовете са проведени набързо, което е довело до ненужни страдания и смърт на участниците в тестовете, включително поради желанието на Мъск да ускори разработването на оборудването.

Агенцията изчислява, че от 2018 г. насам по време на експериментите са умрели около 1500 животни, между които над 280 овце, прасета и маймуни.

Освен това в експериментите са участвали мишки и плъхове. Според източниците на агенцията компанията на Мъск не води стриктна документация за убитите животни.

Стартъпът „Нюралинк“ е създаден от Мъск през юли 2016 г., за да обедини водещи експерти в областта на разработването на невронни интерфейси и създаването на роботи, които позволяват имплантирането на почти неограничен брой електроди в мозъка в напълно автоматичен режим.

Според предприемача в далечното бъдеще подобни невронни интерфейси ще позволят на хората да се превърнат в киборги, способни да се противопоставят на изкуствения интелект, и ще им помогнат да се научат да управляват директно компютрите, използвайки силата на мисълта.

През февруари 2021 г. “Нюралинк“ проведе изследване на чип върху маймуни. Според компанията връзката с чипа се осъществява чрез iPhone.

Експертите са проучили и разшифровали връзката между невронната активност и определени действия, което им е позволило да възпроизведат обратната връзка.

По този начин маймуна макак е била научена да движи курсора на екрана без помощта на джойстик, пише "Телеграф".


#илон мъск #опити с животни #загинали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »