БСП иска обезщетение за децата, неприети в детски градини

БСП иска обезщетение за децата, неприети в детски градини
Депутатът Георги Пирински заяви, че от партията искат осигуряване на места за всички желаещи във всички общински и ведомствени детски градини – до 1 септември 2013 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общините да плащат обезщетение на родителите, чиито деца не могат да бъдат настанени в детска градина въпреки надлежно подаденото заявление за записване, е едно от исканията в бюджетната позиция на БСП.

Според червените обезщетението трябва да е равно на сумата, нужна за предучилищното образование на детето, предаде Дарик.

От БСП искат възстановяване на обвързването на обезщетението за майчинство с минималната работна заплата, в това число до двегодишна възраст на детето, и възстановяване на периода, върху който се изчислява обезщетението, както е било до 2009 г.

Червените настояват за увеличаване на детските надбавки с определен процент спрямо минималната работна заплата и получаването им от всички деца, без обвързването им с минимален доход и образование.

Депутатът Георги Пирински заяви, че от партията искат осигуряване на места за всички желаещи във всички общински и ведомствени детски градини – до 1 септември 2013 г.

Сред исканията на БСП са общинските власти да бъдат задължение да изплащат временно компенсация на всички родители, чиито деца над 2-годишна възраст въпреки желанието им и подаденото заявление за настаняване, не могат да бъдат приети в общински детски ясли и градини, както и стойността на компенсацията да е равна на годишната общинска субсидия за едно дете в предучилищно образователно заведение.

Според червената партия при възникване на проблеми в детски ясли и градини трябва да бъде осигурена възможност представители на гражданите на София и на неправителствените организации, работещи в областта на грижите за децата, да участват в проверки по места.

От БСП настояват също за осигуряване на обезщетенията за майчинство на родители, които са студенти, до 2 г. след дипломирането им.

#БСП #детски градини #деца #обезщетения #Георги Пирински #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"