Сурвакат ни с по-скъпа вода за ЧНГ

Сурвакат ни с по-скъпа вода за ЧНГ
Pixabay
A A+ A++ A

От 1 януари 2023 г. ще има пак нови цени на ВиК услугите на 28 дружества. Това става ясно от доклад на водните експерти на КЕВР. Така за втори път през годината се променят цени на компаниите. А все още не са разгледани бизнес плановете на операторите в Кърджали, София и други градове.

Цените се вдигат заради инфлацията. От доклада на комисията става ясно, че увеличението е от 2 до 21 на сто. Има обаче и намаления на цената и в същия диапазон.

Водните компании са 28, тъй като сред тях са и малките ВиК, които не са се съгласили за влязат в асоциации.

В 14 от областите водата поскъпва. С 23 на сто е увеличението в Смолян, инвестициите са изпълнени 103%, водата сега струва 3,714, ще стане 4,59 лв. на кубик.

Във Велико Търново цената се качва с 16,66 на сто, с толкова е увеличението в Русе.

Във Варна поскъпва с 9,3 на сто, в Бургас - с 5%, а с 5,67 на сто във Враца.

Най-евтина е водата в Сапарева баня - немислимите вече 0,98 лв. на кубик. Следва Брацигово с 1,55 лв.. Това явно са две от общините, които не са се присъединили към асоциациите, които покриват областите, където домакинствата имат единна цена на водата.

Въпреки че КЕВР е намалил тарифата в Разград от 5,30 на 5,19 лв., тоест с 20%, тя си остава от най-високите в страната. По-висока е в Силистра, в областта кубик струва 5,238 лв., а границата на социалната поносимост в този район е 5,54 лв. Остават 26 ст. до ръба, от който цената освен незаконна става и непоносима за плащат и неадекватна на доходите на хората.

За някои области - като Хасковска например, нова цена бе определена през ноември на 4,758 лв. с ДДС, от Нова година ще има още по-нова. ВиК услугите в Хасково са намалени с 9,5% на 4,306 лв. на кубик, тъй като дружеството е изпълнило 19% от инвестициите, а не е покрило критерии като налягане на водата, както и ефективност на водомерното стопанство. Качеството е определено като добро. Помним, че в Хасково имаше проблеми преди няколко години със замърсяването.

Откритото заседание за новите цени на водата ще бъде на 6 декември, пише "24 часа".

#вода #поскъпване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »