Гешев иска доказателства от Нидерландия за преминаване на границата ни срещу 50 евро

Гешев иска доказателства от Нидерландия за преминаване на границата ни срещу 50 евро
стоп кадър/ФБ
A A+ A++ A

Ако партньорите от правоохранителната система на Нидерландия разполагат с данни и доказателства, главният прокурор на Република България Иван Гешев очаква те да бъдат предоставени по реда на международната правна помощ при спазване принципите на върховенството на закона. Това се казва в позиция, разпространена от пресцентъра на прокуратурата.

Главният прокурор уточнява, че "във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, че “иска да изключи възможността за незаконно преминаване на границата между Турция и Шенгенското пространство в България с банкнота от 50 евро”, като главен прокурор на Република България заявявам, че прокуратурата не разполага с данни или доказателства за това", продължава Гешев.

Той призовава: “Ако нашите партньори от правоохранителната система на Нидерландия разполагат с такива, очаквам да ни бъдат предоставени по реда на международната правна помощ при спазване принципите на върховенството на закона”. България е правова държава, част от Европейския съюз и като такава спазва и защитава европейските ценности, напомня главният прокурор. Позицията на Нидерландия за приемането на страната ни в Шенген предизвика вълна от остри реакции сред българските власти и политическите сили. На 8 декември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще гласува с две отделни решения за разширяването на Шенген. Предвижда се министрите да гласуват за приемането на България и Румъния в едно решение и за Хърватия - с второ решение. За одобряване на решението се изисква единодушие.


#Иван Гешев #Нидерландия #България в Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »