След поредните руски ракетни удари: Части от Украйна остават без ток

След поредните руски ракетни удари: Части от Украйна остават без ток
A A+ A++ A

В Украйна се подготвят за нови дни на живот без ток след поредните ракетни удари по ключови енергийни обекти.

Кметът на Киев Виталий Кличко публикува списък с търговските обекти, които ще работят при авария и липса на ток. От украинското електроснабдяване съобщиха за нови ракетни удари по ключови енергийни обекти. Продължават интензивните боеве в Донецк, а в Херсон украинските сили предприемат евакуация на цивилни.

Руският президент Владимир Путин не е искрен, когато говори за мирни преговори сега, заяви държавният подсекретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд, след разговори в Киев с президента Зеленски и други украински представители. Нюланд посети Украйна в израз на подкрепа, в момент, когато Русия се опитва да унищожи енергийната инфраструктура на страната, отбелязва агенция Ройтерс.

Междувременно Русия обяви, че няма да приеме таван на цените на своя петрол и обмисля как да отговори. Това заяви Кремъл след сделка, постигната от западните сили, която има за цел да ограничи един от ключовите източници на финансиране на войната в Украйна. Групата на седемте и Австралия се споразумяха за таван на цените от 60 долара за барел на руския морски суров петрол, след като членовете на Европейския съюз преодоляха съпротивата на Полша и сключиха споразумение.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че приемането на таван върху руския суров петрол, транспортиран по море, не е сериозно решение, защото е "доста удобен" за Москва. Въпрос на време е да се използват по-силни инструменти, каза още Зеленски:

"Логиката е очевидна! Ако пределната цена на руския петрол е 60 долара, вместо например 30, за което говориха Полша и балтийските страни, то руският бюджет ще получава около 100 милиарда долара годишно. Тези пари ще отидат не само за войната и не само за по-нататъшното спонсориране от страна на Русия на други терористични режими организации, тези пари ще бъдат използвани и за по-нататъшна дестабилизация именно на онези държави, които сега се опитват да избегнат големите решения".

Зеленски допълни, че Русия вече е причинила огромни загуби на всички държави по света, като умишлено е дестабилизирала енергийния пазар.

Източник: БНР

#войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"