Калфин зове: Да отвърнем на Амстердам реципрочно - да блокираме важните теми за него

Калфин зове: Да отвърнем на Амстердам реципрочно  - да блокираме важните теми за него
ЕП
A A+ A++ A

Решението на Нидерландия за Шенген не е справедливо и аргументирано, то е обидно. Това коментира пред Дарик бившият вицепремиер и външен министър Ивайло Калфин. Според него единственият начин да отговорим е като по важна тема за Амстердам предприемем реципрочни действия.

По думите му България отдавна е изпълнила всички критерии за влизане в Шенген, а Европейската комисия не веднъж е казвала, че страната ни е готова да се присъедини към пространството.

В Шенген винаги се е влизало с технически изисквания, които след като се изпълнят от дадената страна, тя влиза автоматично в пространството, припомни Ивайло Калфин. Но процедурата изисква единодушието на всички страни членки, каза Калфин и изтъкна, че Нидерландия редовно блокира присъединяването ни.

Той даде пример с темата за командированите работници, която е била много важна за Нидерландия, като в случая страната ни е проявила разбиране и е потърсила вариант, който да устройва всички.

По думите му поведението на Нидерландия не помага на европейската интеграция, въпреки че огромната част от страните членки са на мнение, че България е готова.

На 23 ноември Европейската комисия за пореден път потвърди, че България изпълнява всички необходими критерии и е готова да се присъедини към Шенген.



#Ивайло Калфин от АБВ #Амстердам #Нидерландия #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"