Антрополог реконструира главата на Тутанкамон (СНИМКА, ВИДЕО)

Антрополог реконструира главата на Тутанкамон (СНИМКА, ВИДЕО)
api-next.roar.media
A A+ A++ A

Антропологът Андрю Нелсън от университета на Западен Онтарио установи как може да е изглеждал фараонът Тутанкамон и създаде черепна реконструкция, съобщи Phys.org, предава БТА.

Египетските власти са разрешили на специалиста да изследва мумията. Известно е, че през 1323 г. пр. н.е. тялото на фараона е било внимателно мумифицирано - мозъкът е бил изваден и вместо него е налята смола, а бузите са покрити с ивици насмолен лен. По този начин балсаматорите са се стремили да създадат по-естествена форма на лицето на мумията. Но това значително затруднява работата на Нелсън.

Специалисти изследват главата на мумията с компютърна томография, правят 3D модел на черепа на Тутанкамон със специализиран софтуер и го отпечатват с 3D принтер. След това ръководеният от Нелсън екип добавя слоеве мускули. Първо е направено лице без никакво изражение. Въз основа на него е изработен по-артистичен вариант. Пресъздадена е дори бойната корона на фараона - кепреш ,със змията. Нейните изображения често могат да се видят в древноегипетското изкуство.

През 2005 г. учени също реконструираха лицето на Тутанкамон.

"Мисля, че това е много по-реалистично от всичко, което сме виждали в миналото", отбелязва Нелсън.


#Тутанкамон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »