Депутатите стигнаха почти до бой: Среднощни заседания и кавги за Изборния кодекс (ОБЗОР)

Депутатите стигнаха почти до бой: Среднощни заседания и кавги за Изборния кодекс (ОБЗОР)
A A+ A++ A

Ударният ремонт на Изборния кодекс - вече на финал. След заседание, продължило до 3 часа през нощта, днес депутатите отново се очаква да гласуват до късно. След спорната хартиена бюлетина, скандалите поеха към другите промени, като „Продължаваме Промяната” и ДПС почти стигнаха до бой.

Маратонът по гласуването на Изборния кодекс продължи 18 часа. Депутатите дебатираха, гласуваха и бавеха с процедурни хватки. Когато в полунощ 1-ви декември отстъпи място на 2-ри, поискаха да чуят химна.

„12 часа е, от групата на „Възраждане” искаме да пуснете химна на Република България”, предложи Цончо Ганев.

„Трябва да видим чисто технически. Нямам плеър пред себе си. Ако не, ще го пусна от своя телефон”, посочи председателстващият заседанието Росен Желязков.

Час и половина след химна, от „Продължаваме Промяната” поискаха прекратяване на заседанието. След като това не беше прието, последва проверка на кворума и се регистрираха 34 души.

„Ако мислите, че е нормално Изборният кодекс на България да бъде обсъждан с 34 човека в 2 ч. през нощта - това за мен е пълно безобразие”, смята Кирил Петков от ПП.

Председателстващият Кристиан Вигенин предложи да спрат с гласуването, но да продължи дебатът по текстовете.

„Няма да ви осигурим комфорта да си отидете да спите вкъщи, а ние да говорим на празна зала. Никакви кристали няма, ето само водичка пием”, обясни Асен Василев от ПП.

В 2 часа през нощта беше направен Председателски съвет. „Разбрахме се да поработим още малко”, каза Вигенин.

В 3 часа заседанието приключи, за да продължи днес там, където спря. С нови скандали - един от тях заради предложението флашките от машините да не се прехвърлят от секционните към районните избирателни комисии.

„Мотивация, която да прикрива информацията от машините напълно, да създава възможност за злоупотреби и реално стойността на машините в така приетия Изборен кодекс, почти няма никакъв смисъл”, смята Петков.

„Стана ясно, че крайната, истинската цел е била пълното ликвидиране на машинното гласуване и машинното отчитане на българските гласоподаватели”, каза Надежда Йорданова от ДБ.

От ДПС и ГЕРБ не се съгласиха с обвиненията, разказва НОВА.

„Те лъжат, като излизат на тази трибуна. Със своята лъжа се опитват да си прикриват срама, защото избягаха от тази зала, вместо да гласуват”, посочи Мустафа Карадайъ от ДПС.

„За разлика от вас, не смятаме, че СИК са организирани престъпни групи, не смятаме, че това са масово неграмотни, некомпетентни, тъпи хора, които трябва да бъдат обиждани от вас”, е мнението на Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Поредицата спорове доведе и до моменти на изостряне на напрежението. Въпреки че гласуваха още вчера връщането на хартиената бюлетина, пререканията между депутатите по темата продължиха и днес.

„Това все едно е да си земеделец, да работиш години наред, в даден момент да си купиш трактор и после пак да ползваш мотика”, обясни Владимир Табутов от ПП.

„Вие мотика виждал ли сте? Работил ли сте с такова нещо? Знаете ли как се използва? Знаете ли, че има определени операции в земеделието, в които мотиката не може да се замени с никаква механизация”, попита го Димитър Аврамов от ДПС.

Очаква се след приемането и на последните текстове от Изборния кодекс да стане ясно дали президентът Румен Радев обмисля да наложи вето. Самият той заяви, че първо ще изчака всичко да бъде прието.

Какво гласуваха депутатите

Вече ще можем да избираме между хартиената бюлетина и гласуване с машина. Данните от флашките от машините няма да се прехвърлят от секционните избирателни комисии към районните. Разписките от машините ще се броят ръчно, тоест, няма да се използва софтуерът за броене. Броенето ще е под видеонаблюдение.

Запазва се броят от 40 заявления, необходим за откриване на секция в чужбина, както е сега. Отпадна идеята това да става при 100 подадени заявления. Депутатите създадоха Район „Чужбина”, но без яснота колко мандата ще дава той.

Без промяна в броя на членовете на Централната избирателна комисия - те остават 15, а не 25, каквито идеи имаше. Общественият съвет към ЦИК се запазва.

#Изборен кодекс #депутати #бой

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай