Кирил Петков: Не е редно президентът да държи контрола върху службите

Кирил Петков: Не е редно президентът да държи контрола върху службите
Стоп кадър/бТВ
A A+ A++ A

Не е редно президентът да държи контрола върху службите - така бившият премиер и съпредседател на ПП Кирил Петков аргументира пакета от законови промени, внесени съвместно с "Демократична България", които отнемат правото на държавния глава да назначава с указ ръководителите на служби.

На практика предложенията, внесени от двете формации, елиминират ролята на президента при назначаване на шефове на служби, предаде БНР.

Предвижда се председателите на ДАНС, Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), Служба "Военно разузнаване" (СВР) и на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) да се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя, вместо с президентски указ.

Държавният глава няма да има думата за това кой да ръководи Националната служба за охрана и кой ще е главният секретар на МВР.

Според Кирил Петков едноличният контрол върху службите било дупка в законодателството:

"Истината е, че в момента президентът контролира всички служби. Това според нас не е правилно, защото реално тогава изпълнителната власт изпълнителната власт даже не може да ръководи МВР. Ние това, което предложихме е пак да има контрол. Министерски съвет да предлага шефовете на службите и да се изслушва в комисия в парламента така, че нещо да остане скрито-покрито, но изпълнителната власт да носи цялата отговорност. Аз съм почти сигурен, че няма да ни приемат в Шенген декември месец. Защо? Защото нашите външни партньори не са доволни от работата ни, специално и на службите".

Премиерът трябва да има отговорност в конфигурирането на службите, настоя Христо Иванов, но изрази готовност за дебат по детайлите:

"Въпрос на дебат е дали това да става само с изслушване в парламента или със санкция от парламента. Готови сме ако тръгне изобщо законодателна работа по това предложение, да обсъждаме и, както се казва, споделена компетентност, т.е. премиерът предлага, парламентът назначава".

И от двете формации отрекоха предложенията да са персонална атака срещу Румен Радев.

Отнемане на ролята на президента беше едно от условията за внасяне на проект за кабинет, ако вторият мандат стигне до ПП.

#Кирил Петков # Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »