Нидерландия блокира приемането на България в Шенген

Нидерландия блокира приемането на България в Шенген
A A+ A++ A

Следващата седмица Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България. Страната ни все още не отговаря на условията, пише NOS - обществената медия на Нидерландия, която цитира правителствено решение от днес.

Нидерландският министър на външните работи Вопке Хукстра заяви след заседанието, че все още е „твърде рано” да се постигне съгласие за присъединяването на България. Според него Нидерландия може да преразгледа въпроса, едва когато стане ясно, че в България има действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност, пише БТА.

Разширяването на Шенгенското пространство с трите държави е включено в дневния ред на срещата на министрите на вътрешните работи и правосъдието от Европейския съюз на 8 декември. Повечето държави вече са взели решението си по-рано. На срещата министрите трябва да постигнат единодушно съгласие за приемането на нови държави. Така че дори ако Нидерландия е единствената, която гласува против, България няма да получи разрешение, отбелязва медията.

Нидерландският министър-председател Марк Рюте заяви на пресконференция днес, че решението да не бъде подкрепено присъединяването на България към Шенген не е политическо, а се основава на факти. Според него Нидерландия не е единствената страна, която има съмнения по въпроса, съобщава уебсайтът „Дъчнюз”.



#Нидерландия #Шенген #България в Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »