Депутатите с важно решение за протокола от машинното гласуване

Депутатите с важно решение за протокола от машинното гласуване
A A+ A++ A

След отварянето на избирателната кутия и преброяването на гласовете, на първия лист в протокола на секционната избирателна комисия (СИК) последователно се вписва броят на намерените в избирателните кутии и в специалната кутия за машинно гласуване бюлетини. Това гласува парламентът, който прие на второ четене текстове от промените в Изборния кодекс (ИК). Вчера дебатът по измененията продължи близо 18 часа.

Отпадна досегашната разпоредба протоколът от машинното гласуване да се прилага към протокола на СИК, както и данните от протокола от машинното гласуване да се прибавят към тези от протокола на секционната избирателна комисия при въвеждането им в изчислителния пункт на районната избирателна комисия чрез прехвърляне от записващото техническо устройство.

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков заяви, че това е била последната възможност да остане изискването данните от машината да бъдат прикачени към изборните книжа. Как може да не искаме да отпечатаме един протокол, това показва мотивация, която да прикрива напълно информацията от машините, да се създаде възможност за злоупотреби, така реално и машините почти нямат никакъв смисъл, изтъкна той. Съжалявам, че всички бяхме част от момента, когато Изборният кодекс стана просто една хартиена процедура, добави той.

Секционната избирателна комисия ще брои подадените с хартиена бюлетина и бюлетина от машинния вот гласове и преференциите, според гласуваните текстове.
Приетите текстове предизвикаха бурна реакция в пленарната зала.

Членовете на секционната избирателна комисия, кандидатите, застъпниците, представителите на партиите, коалициите и инициативните комитети и наблюдателите при поискване получават копие от подписания протокол, приеха депутатите. Това е служебна победа, обяви Настимир Ананиев от ПП.

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »