Близо 18-часов маратон в НС: Смесено гласуване, видеонаблюдение в СИК

Близо 18-часов маратон в НС: Смесено гласуване, видеонаблюдение в СИК
A A+ A++ A

Заседанието на парламента беше прекратено след близо 18 часа дебати по второто четене на промените в Изборния кодекс.

След предложение на "Продължаваме Промяната" за прекратяване на разискванията и проверка на кворума преди гласуването беше установено, че в залата присъстват 34-ма от 240 народни представители. На свикания след това председателски съвет беше решено парламентът да продължи работа с обсъждане на още няколко параграфа, които да бъдат гласувани на следващо заседание, на което има кворум.

Преди това депутатите върнаха възможността избирателят да избира дали да гласува с хартиена бюлетина или с машина, запазиха район "Чужбина", но само като запис в закона, и приеха секционните комисии да броят бюлетините от машинното гласуване заедно с хартиените бюлетини.

След приключване на гласуването секционната избирателна комисия отчита резултатите от машинното гласуване, като преброява бюлетините от машинното гласуване, решиха депутатите с приемането на второ четене на текстове от промените в Изборния кодекс (ИК). "За" гласуваха 121 народни представители, 61 бяха "против" и 25 се въздържаха.

С тези поправки на практика се заличава изискването машината да отпечатва протокол от машинното гласуване, коментираха от "Продължаваме Промяната" (ПП) и от "Демократична България" (ДБ). До момента резултатите от машинното гласуване в избирателната секция се отчитаха чрез отпечатване на протокол от системата.

Парламентът прие още хартиените бюлетини и бюлетините за машинно гласуване да се броят заедно. Избирателната кутия се отваря, бюлетините и бюлетините от машинно гласуване се изваждат една по една, поставят се с лицевата страна надолу и се броят, записаха депутатите.

Отхвърлено и при прегласуването беше предложението на Асен Василев от ПП към протокола от преброяването на бюлетините да се прилага протоколът от машината за гласуване. Не получи подкрепа и подобно предложение от Божидар Божанов от ДБ.

Надежда Йорданова (ДБ) коментира, че се заличава изискването машината да отпечатва протокол и това означава ръчно броене на гласовете и връщане на човешката грешка без допълнителни протоколи. Връщаме отново опашките, кошмарите и недоверието в отчитането на резултатите, допълни тя.

#депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"