Посланик Бръндуша Предеску: Румъния и България, истински приятели и близки съседи в Европа #AmbassadorTalks

Посланик Бръндуша Предеску: Румъния и България, истински приятели и близки съседи в Европа #AmbassadorTalks
A A+ A++ A

Днес е Денят на Голямото обединение – националният празник на Румъния, отбелязващ обединението на Трансилвания, Бесарабия и Буковина с Румънското кралство през 1918 г.

По този специален случай поканихме Нейно Превъзходителство г-жа Бръндуша Предеску в нашата поредица от интервюта Ambassador Talks . Румъния е най-близкият съсед и приятел на България, с когото споделихме много трудности и успехи през последните две десетилетия. За нас беше чест да интервюираме Румънската посланичка относно отношенията между нашите две страни.

Vă dorim o lectură plăcută!

1. Какво е мнението Ви за двустранните политически и бизнес отношения между България и Вашата страна?

За Румъния, България е близък съсед, доверен партньор и приятел. Нашите страни споделят много добри двустранни отношения и задълбочено партньорство, подкрепено от общите ни интереси като държави-членки на ЕС и съюзници в НАТО. Икономическите и търговските връзки, взаимните инвестиции се разширяват от година на година, като географската близост и споделеното чувство за предприемачество представляват едно голямо предимство.

Динамиката на румънско-българското сътрудничество на най-високо ниво, както и между министерства, агенции, местни власти през последните години е доказателство за качеството на нашите двустранни отношения, особено актуални в контекста на настоящата регионална сигурност. Също така двете правителства си уреждат срещи редовно в рамките на Съвет за сътрудничество на високо ниво. Очакваме с нетърпение следващото съвместно заседание на Съвета, което да бъде организирано веднага щом условията позволят това.

2. Какво подобряване на тези отношения виждате в близко бъдеще, а също и в дългосрочен план?

Аз и моят екип работим ежедневно за улесняване и допълнително разширяване на диалога между управляващите в нашите страни във всички области от взаимен интерес и за идентифициране на нови перспективи за сътрудничество.

Повишената свързаност в целия регион може да бъде обслужвана най-добре от увеличената свързаност между нашите две държави, от превръщането на Дунав в плавателна река през цялата година, до умножаване на възможностите за пресичането й, до сътрудничество в областта на енергийния преход до увеличаване на още повече културния и туристическия обмен.

В краткосрочен план очакваме положително решение относно присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. И двете страни са напълно подготвени, както беше ясно потвърдено от неотдавнашните експертни мисии за установяване на фактите, ръководени от Комисията. Особено в настоящия контекст, характеризиращ се с продължаващата криза на сигурността, породена от руската агресия в Украйна, разширяването на Шенгенското пространство трябва да бъде поставено в нова перспектива. Сега повече от всякога е ясно, че един сигурен, силен и издръжлив ЕС разчита на единство и солидарност. Поради това е важно да се укрепи вътрешната сигурност на Съюза и да се премахне всяка фрагментация в рамките на зоната за свободно движение.

3. Според вас, какво е мястото на България в съвременния свят?

Това, което намирам за впечатляващо, когато човек погледне миналото на България, е способността да процъфтява в лицето на несгоди и трудности. И в най-тежките периоди на криза българският характер и култура са надделявали.

Известно е, че България е била и е дом на някои от най-иновативните, креативни и талантливи личности, дарили света със своите творения. Светите братя Кирил и Методий със сигурност се открояват. Но във всички области на културата, изкуствата, науката, спорта се срещат велики българи, които са известни по целия свят, като например Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Панчо Владигеров или в настоящето Асен Йорданов, Кристо , Джон Атанасов, Райна Кабаиванска и Христо Стоичков.

Въпреки че голяма част от чарът на страната беше възпрепятстван да се развие по време на комунизма, смятам, че усилията за възстановяването му бяха невероятно успешни. Особено през последните десетилетия България, както и моята страна Румъния, се развиха, изправени пред общи проблеми, като нашите граждани споделяха подобни очаквания и стремежи.

Сложният път от тоталитаризма към демокрацията, по който поеха България и Румъния, завърши с присъединяването на нашите две страни към НАТО и Европейския съюз. Това бяха години на дълбоки трансформации, които постепенно дадоха възходяща динамика на нашите двустранни отношения и ни накараха да се сближим, да се разбираме и подкрепяме.

4. Ако искате да популяризирате България пред инвеститори от вашата страна, кои биха били 5-те най-важни предимства, които бихте посочили?

България е известна със стратегическото си местоположение в непосредствена близост до нас, с добри връзки към Азия и Близкия изток, висококвалифицирани специалисти във всички сектори на икономиката, конкурентни цени за правене на бизнес и, което е много важно, фиксиран курс към еврото с перспективи за присъединяване към единната валута. България се нарежда, както и моята страна, сред най-динамичните икономики в ЕС. От гледна точка на румънския бизнес, тя е „най-близо до дома“ във всички значения на израза, дружелюбието и отвореността към техните съседи на север от Дунава, тоест към нас, очевидно са предимство, когато решавате къде да инвестирате парите си в чужбина.

5. Смятате ли, че България може да подобри своя имидж или брандинг и ако да - имате ли идея или съвет, който бихте могли да споделите с нас?

България е страна с поразителна красота. Страна с изключително разнообразен ландшафт, България има всичко, а след това и още малко. Енергични градове като София, Пловдив, Русе, Варна контрастират с хълмиста зелена местност, докато дълбоките речни долини се извиват към величествените планини. Също така е страхотно място за пътешественика, който търси много да се наслади на яркото, слънчево време, зашеметяващите гледки и елегантните древни градове, които позлатяват бреговата линия на Черно море, с изобилието от евтини квартири, фантастична морска храна и прекрасни плажове.

По-специално по отношение на туризма, но не само, България може да се определи като успешна история. Мисля, че страната има огромен потенциал да използва най-големия си актив: хората – динамични, интелигентни, иновативни, конкурентоспособни. Като се има предвид, че румънците вече няколко години осигуряват най-много туристи, идващи в България през цялата година, едва ли мога да измисля начини да подобря бранда на вашата страна в моята. Справяте се чудесно!

6. Кои биха били 3-те най-важни събития за вашето посолство до края на тази година?

Румъния и България се сближиха още повече в тази специална година, в която отбелязваме както 15-ата годишнина от присъединяването на Румъния и България към Европейския съюз, така и 30-ата годишнина от подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между Румъния и България. Това породи нова енергия за двустранните отношения, която се отрази не само на политическо ниво, но и в икономическо, социално и културно отношение.

Искам да припомня, че великолепният концерт на Румънския младежки оркестър с маестро Кристиан Мандеал в София се повтори с подобен концерт в Букурещ, който отново събра известни оперни певци от нашите страни.

Позволете ми да спомена и други значими моменти: споразумението за сътрудничество между румънската и българската пресагенции, AGERPRES и БТА, официалното стартиране на уебсайта на румънски език на Българското национално радио (БНР), изложбите на съвременно изкуство с художници от двете страни, както в Букурещ, така и в София, други многобройни съвместни проекти, които сближиха румънци и българи.

Разбира се, за нас коронното събитие на годината е честването на нашия Национален празник, на 1 декември - денят, в който празнуваме Голямото обединение от 1918 г., когато всички румънски провинции са обединени под едно знаме.

7. Колко дълбоко е засегнала пандемията от COVID двустранните отношения между България и вашата страна?

Пандемията от SARS-Cov 2 засегна цялата световна търговска система. Ефектите върху румънско-българската двустранна търговия обаче не бяха толкова сериозни предвид бързата реакция на властите в нашите страни. Благодарение на отличното сътрудничество и координация по отношение на предприетите санитарни мерки, разпространението на вируса от едната страна в другата беше задържано и бизнесът не беше сериозно засегнат.

Въпреки това бизнес средата беше принудена да преосмисли начина на правене на бизнес в кризисни ситуации. Това генерира впечатляващо увеличение на нашия търговски обем, така че общият обмен за 8 месеца според румънските статистически данни достигна гордите 7,76 милиарда евро, което е скок с почти 90% в сравнение с периода на Covid пандемията.

8. Какъв съвет можете да дадете на българите, които искат да правят бизнес с хора от вашата страна?

Има значителен брой български инвеститори и бизнесмени в Румъния и те знаят много добре за предимствата да работят там и да се чувстват добре дошли. Най-големите притегателни точки за българския бизнес да идва в Румъния са близостта, размерите на пазара, тройно по-голям от българския, и усещането за познаване на страната и нейните хора. Изброих само част от факторите, довели до представянето на Румъния като втори търговски партньор на България сред страните от ЕС.

Конкретният съвет е да се търсят възможности за инвестиции, особено в бързо развиващите се сектори в Румъния като, но не само: възобновяеми енергийни източници, ИТ, цифровизацията.

9. Разкажете ни за себе си – каква беше вашата професионална дипломатическа кариера, откога сте в България и кои са най-очарователните места или дори ястия за вас в България?

След като се присъединих към Румънската служба за външни работи преди почти 3 десетилетия, имах привилегията да служа в различни дипломатически длъжности и на места, които, смея да твърдя, бяха в челните редици на усилията на моята страна за евроатлантическа интеграция. Службите в чужбина включват Виена, Берлин, Мюнхен като генерален консул и Хага като посланик. У дома ми беше поверено да ръководя различни екипи от колеги, занимаващи се с разнообразни теми като правата на човека в многостранните организации, Западните Балкани и регионалното сътрудничество, двустранните отношения със Северна Америка и, не на последно място, комуникацията и пресата.

И сега съм привилегирована и щастлива да служа като посланик в България, страна от най-голямо значение за мен. Символично пристигнах в София на 1 март миналата година, ден, в който се празнува една обща красива традиция, а именно мартеницата за българите или Мърцишор за нас, румънците.

Очарователните места в България са много - черноморското крайбрежие, което споделяме, вашият бряг, който за мен има допълнителен чар, археологическите съкровища на тракийски, гръцки и римски конструкции, древните манастири, светилища за славянско обучение и съхранение на вековни занаяти . Особено харесвам Пловдив – един от най-старите градове в Европа, Европейска столица на културата през 2019 г. Но любимото ми място засега е прекрасното село Копривщица, където научих толкова много за периода на Българското Възраждане, когато най-забележителните български интелектуалци и борци за национална идентичност и свобода намериха убежище и закрила от османските гонения на север от Дунава, в моята страна.

10. Ако трябва да опишете България само с три думи, кои биха били те?

От гледна точка на румънка със сигурност бих описал България като „наш близък съсед и приятел“ и в качеството си на посланик във вашата страна бих я нарекла „моят дом близо до дома“.

Н. Пр. госпожа Бръндуша Йоана Предеску (родена през 1967 г.) е посланик на Румъния в България от март 2021 г. Преди това тя е била посланик в Холандия и като постоянен представител в ОЗХО/Организацията за забрана на химическите оръжия (2016 – 2020 г.). Други позиции, заемани в чужбина, са били генерален консул в Мюнхен, Германия, заместник-ръководител на мисията към посолствата в Берлин и Виена и водещ дипломат по въпросите на правата на човека и малцинствата в постоянната мисия към ОССЕ/Виена. Тя също така е действала като посланик за специални задължения, специален представител на румънското председателство – в офиса на ОЧИС/Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, със седалище в Истанбул, Турция. По време на своята почти 30-годишна дипломатическа кариера тя е ръководила различни дирекции и отдели в Министерството на външните работи в Букурещ, като правата на човека и международните организации, двустранните отношения със САЩ и Канада, Западните Балкани и регионалните организации. Била е и национален координатор по Стратегията на ЕС за Дунавския регион. Друга важна заемана длъжност е тази на говорител на МВнР и генерален директор по комуникациите и пресата. Тя започва кариерата си като младши член на кабинета на министър-председателя. Тя беше поканена да влезе в правителството десетилетие по-късно, за да оглави като младши министър Националната агенция за закрила на детето. Посланик Предеску е възпитаничка на немската гимназия в Букурещ. Учила е в университета в Букурещ със специалност германска и англосаксонска филология. Тя също така е завършила Дипломатическата академия на Виена и притежава степен, еквивалентна на магистърска степен по отбрана и сигурност от Националния колеж по отбрана на румънското МО. Тя говори английски, немски, френски и холандски.

Novinite.com представя новата си рубрика, озаглавена: “Ambassador Talks”. Тя се състои от интервюта с посланици или ръководители на дипломатически мисии, акредитирани в България. Целта е да разберем тяхната гледна точка и мнение относно текущите събития и отношения – вътрешни, двустранни, и международни. Всяко интервю съдържа 10 еднакви въпроса.

Нашите почитаеми гости досега:

Посланикът на Китай, Негово превъзходителство г-н Дун Сяодзюн. Интервюто му можете да прочетете тук.

Посланикът на Дания, Негово превъзходителство г-н Йес Брогаард Нилсен. Интервюто му можете да прочетете тук.

Временно управляващ посолство на Германия, г-жа Ирене Планк. Интервюто й можете да прочетете тук.

Посланикът на Испания, Негово превъзходителство, г-н Алехандро Поланко Мата. Интервюто му можете да прочетете тук.

Посланичката на Италия, Нейно превъзходителство, г-жа Джузепина Зара. Интервюто й можете да прочетете тук.

Посланичката на Бразилия, Нейно превъзходителство, г-жа Мария Едилеуза Фонтенеле Реис. Интервюто й можете да прочетете тук.

Посланикът на Чехия, Негово превъзходителство, г-н Лукаш Кауцки. Интервюто му можете да прочетете тук.

Посланичката на Албания, Нейно превъзходителство, г-жа Доника Ходжа. Интервюто й можете да прочетете тук.

Представителите на посолства в България могат да се свържат с Новините за повече информация на Office@novinitegroup.com

Novinite.com (Sofia News Agency) е най-голямата англоезична медия в България, отразявайки вътрешни и международни новини повече от 20 години. Агенцията се чете в повече от 120 страни по света. Архив с новините се съхранява от години в много правителствени и бизнес институции и уебсайтът се цитира ежедневно в световен мащаб.

#Ambassador Talks #Дипломатите Говорят

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"