Ген. Мутафчийски с първа тв изява от доста дълго време, възмутен е

Ген. Мутафчийски с първа тв изява от доста дълго време, възмутен е
A A+ A++ A

Ние сме горди от това, което сме направили, и с чувство за изпълнен дълг, дори в най-тежките времена, които бяха през последните две години. ВМА доказа, че е сериозна институция със значение не само във военното здравеопазване, а и като сериозен стълб в общественото здравеопазване. Тя е последна институция при редица тежки заболявания. Това заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинската академия, по повод 131-та годишнина на Академията, в ефира на БНТ.

"Специалността военен лекар има ли желаещи – днес ще бъдат всички 116 курсанти. Първоначално имаше плах интерес към специалността, но сега всички 20 курсанти са заявили първо желание тази програма", обяви той.

"Трябва да си дисциплиниран, осъзнато да поемеш всички рискове, които би ти предложила професията. Младежите едва ли осъзнават всичко, което им предстои, но те са доказали, че са специални още от началото. Колко младежи според вас биха се заклели пред знамето да служат на родината? Винаги съм развълнуван, когато говоря с тях", каза още генералът.

Той сподели, че се е възмутил на думите на военния министър Димитър Стоянов, който е сравнил бойните санитари с баняджии.

На въпрос относно изводите от Ковид пандемията, той заяви, че тази битка не е в миналото: "Аз бих се спрял повече на изводите – дали си направихме изводи? Ще кажа какви са нашите изводи: въобще не е в миналото това, че огромни загуби в армиите може да се претърпят от инфекциозни заболявания. Така е било с испанския грип, така е било с коремен тиф и холера. Мислехме, че това е в миналото – не, не е."

Той припомни, че ВМА създаде диагностичен блок, залепен към инфекциозната клиника – пациентът не трябва да напуска болницата за рентген, скенер, изследвания.

"Трябва да сме готови за такива предизвикателствата. Предаването на вирус от човек на животно и от животно на човек е доказано в историята и има значението си в един епидемиологичен процес. С недоволство прочетох, че има класация за готовността на държавите в Европа за справяне с пандемия към настоящия момент и към бъдещето – ние сме на последно място", допълни още той.

#Венцислав Мутафчийски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »