ЕС намалява зависимостта си от руска енергия, но увеличава вноса на втечнен газ от Русия

ЕС намалява зависимостта си от руска енергия, но увеличава вноса на втечнен газ от Русия
en.newizv.ru
A A+ A++ A

Европейският съюз намали зависимостта си от руската енергия тази година, забранявайки вноса на въглища и подготвяйки петролно ембарго. Но един продукт процъфтява и е малко вероятно скоро да бъде бойкотиран от ЕС - втечнения природен газ (LNG) от Русия, съобщава агенция Блумбърг.

Вносът на втечнен природен газ от Русия е нараснал с около 40% за една година, тъй като купувачите се борят да заменят намаляващите газови потоци по тръбопровод. Това е "горчиво хапче" за мнозина в целия блок, който наложи тежки санкции на Кремъл, за да го лиши от средства, подхранващи руската война в Украйна.

Според Блумбърг ЕС е похарчил рекордните 12,5 милиарда евро (13 милиарда долара) за руски втечнен природен газ през периода от януари до септември 2022 г., което е пет пъти повече от година по-рано, предаде БНР.

Нарастващото търсене на руски LNG от страни като Франция и Белгия помогна на Русия да стане втория най-голям доставчик на втечнен природен газ за Северозападна Европа тази година, изоставяйки доста зад САЩ, но изпреварвайки Катар, показват данни от проследяването на корабите и пристанищата.


Преди нахлуването в Украйна през февруари руският газ беше най-големият източник на гориво в Европа. С последвалото намаляване на доставките от страна на Кремъл регионът беше принуден да внася повече втечнен природен газ – от Русия и от целия свят – за да попълни резервите за зимата и да покрива текущите си нужди.

"Руският LNG трябва да продължи да тече“, заяви Ан-Софи Корбо, изследовател в Центъра за глобална енергийна политика на Колумбийския университет. "Нуждаем се от това в глобалния баланс на LNG, тъй като този баланс вече е достатъчно затегнат. Мисля, че повечето европейски държави наистина са щастливи "да си затварят очите" за това", посочи тя пред Блумбъг.

Сред европейските държави само Обединеното кралство и балтийските страни са спрели да купуват руски LNG.

За разлика от това руският петрол е широко отбягван от купувачите в региона, като официалната забраната на ЕС трябва да влезе в сила на 5-и декември.

"Никога не сме обявявали, че работи по забраната на руския газ и това не се е променило", каза Ерик Мамер, главен говорител на Европейската комисия, по време на брифинг на 25 ноември.

Повечето глобални доставки на втечнен природен газ са обвързани с дългосрочни договори, като продавачите често са големи мултинационални компании, които като цяло са освободени от държавен контрол.

Така например, френският енергиен гигант TotalEnergies, притежава дял от 20% в Yamal LNG, най-голямото производствено съоръжение за втечнен природен газ в Русия. Въпреки че френската компания спря новите инвестиции в Русия и продаде някои активи в страната, тя обеща да остане в "Ямал", за да помогне за осигуряване на доставките на газ в Европа - поне докато санкциите го позволяват. TotalEnergies притежава и 19% от руската Novatek PJSC, която контролира проекта.

"При сегашните условия не може да има "добри" и "лоши" проекти за втечнен природен газ“, заяви през октомври главният изпълнителен директор на Novatek - Леонид Михелсон. Компанията също така добавя капацитет, като разработването на гигантския проект Arctic LNG 2, който ще започне още през следващата година.

Руският държавен енергиен гигант "Газпром", който беше основен доставчик на тръбопроводен газ за Европа, също започна да изпраща втечнен природен газ в региона. Въпреки че мащабният проект "Сахалин 2" в Далечния изток на Русия обикновено доставя товари до Азия, ново, по-малко съоръжение на брега на Балтийско море на Русия вече изпрати първите си LNG доставки до Гърция.

Това не означава, че Русия няма да ограничи доставките на LNG в бъдеще, както направи с тръбопроводните газови потоци. По-рано тази година Москва вече забрани доставките на суперохладеното гориво (LNG) до бивша търговска единица на "Газпром", конфискувана от Германия. Някои купувачи също така се страхуваха, че руското правителство може да поиска плащания в рубли и за LNG, както направи за газ по тръбопроводи през пролетта, но досега няма такова решение, посочва Блумбърг.


Въздействието на процъфтяващата търговия с втечнен природен газ върху бюджета на Русия е неясно, въпреки че правителството търси да наложи по-високи данъци върху печалбата от износителите на втечненото синьо гориво. И докато Москва изпращаше по-малко газ по тръбопроводи към Европа, тя спечели от внушителните пазарни цени.

Засега изглежда, че Европа няма друг избор, освен да продължи да купува руския втечнен газ. Тъй като потребителите страдат от най-тежката криза на разходите за живот от десетилетия насам и от високите цени на горивата, водещи до растяща инфлация, енергийната сигурност е на първо място сред приоритетите на европейските правителства.

Газовият пазар "вероятно ще остане напрегнат, докато новите доставки на LNG не станат достъпни най-рано през 2025 г.“, каза консултантът Кейт Дуриан, сътрудник в Института на арабските държави от Персийския залив във Вашингтон. "Съмнително е, че ЕС ще намери консенсус около по-строги санкции, които ще включват руския втечнен природен газ", заключи той, цитиран от Блумбърг.


#ЕС #втечнен газ #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"