Как да изберем безoпасна украса за елхата вкъщи?

Как да изберем безoпасна украса за елхата вкъщи?
A A+ A++ A

Вече традиционно, началото на декември е времето, в което започваме да украсяваме дома си за посрещането на Коледа и Нова година. Централен елемент от декорацията е празничната елха, която става вълшебна само с греещите електрически гирлянди.

Насоките на експертите от платформата "Ние, потребителите“ ще ви помогнат да изберете безопасни електрически лампички за коледното дърво.

Когато избирате светещите гирлянди, първо проверете за маркировката СЕ, която гарантира съответствието на продукта с европейските изисквания за безопасност. Символът трябва да бъде поставен върху изделието или на прикрепен за него стикер, на опаковката или в придружаващите документи. Прегледайте и за формални и видими несъответствия.

Друга задължителна информация, която непременно трябва да потърсите, са основните електрически характеристики на гирлянда: напрежение, мощност или ток, честота на електрическата мрежа. Броят на лампите, от които е съставен светещият гирлянд, също трябва да бъде посочен. Добре е при покупката да се поинтересувате дали лампичките са сменяеми и предлагат ли се резервни и да си вземете няколко още сега. Имайте предвид, че за да останат безопасни гирляндите, изгорелите лампички трябва да се заменят само с такива от същия тип или с тип, определен от производителя.

Избягвайте лампички с тънък кабел с цел намаляване риска от пожари и нека гирляндите с лампички с нажежаема жичка разстоянието от щепсела до първата лампа да бъде поне 1,5 метра, съветват експертите.

Безопасността на електрическия гирлянд е свързана и с правилната експоатация. Затова проверете за инструкция за употреба, която трябва да е предоставена от производителя, включително и на български език. Преди да включите лампичките и да се насладите на вълшебните светлинки, запознайте се подробно с указанията и ги спазвайте стриктно. Уверете се, че предоставените инструкции се отнасят за конкретния продукт.

Не закупувайте електрически гирлянди, за които липсва информация за името и адреса на производителя и/или вносителя!

Ако сте решили да украсите борчето на двора или къщата отвън, изберете предназначени специално за това гирлянди. Тази информация следва да откриете върху стикер на самата гирлянда, на опаковката или в инструкцията за употреба. Обърнете внимание на т.нар. IP-защита, която представлява степен на защита от твърди частици и влага, като минималната препоръчителна защита е IP44. За безопасността на цялята инсталация е важно при използването на удължители, тяхната IP-защита да е същата или по-висока от тази на гирляндите.

Най-често констатираните при проверки несъотвествия са липсата на данни за производител/вносител или на инструкция за употреба, както и наличието на видими несъответствия. Анализите сочат, че обикновено става дума за изделия от нисък ценови клас.

Сериознят подход при избора и употребата на електрически гирлянди изобщо не е за подценяване, защото са известни случаи на пожари както в чужбина, така и у нас.

При съмнение относно безопасността на предлагани за продажба или закупени от вас електрически гирлянди незабавно преустановете употребата им, информирайте търговеца и подайте сигнал в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. За доказано опасни продукти имате право да получите парите си обратно.

#елха #Коледна елха

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »