Президентът на Косово идва у нас

Президентът на Косово идва у нас
A A+ A++ A

Президентът на Република Косово Вьоса Османи пристига на официално посещение у нас по покана на държавния глава Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на президента.

Двамата президенти ще обсъдят теми от двустранния и регионалния дневен ред, както и Европейската перспектива на Косово. Ще бъдат разгледани възможностите за засилване на сътрудничеството в сферите на икономиката, инвестициите, енергетиката, транспорта, туризма, образованието, науката и културата.

На 30 ноември, сряда, от 10:00 часа на пл. „Св. Ал. Невски“ Румен Радев ще посрещне Вьоса Османи с официална церемония. Президентът на Косово ще отдаде почит пред Паметника на Незнайния воин.

От 10:30 часа на „Дондуков“ 2 двамата президенти ще проведат среща на „четири очи“, след което ще се състоят пленарните разговори между официалните делегации на България и Косово.

В 11:45 часа на церемония в Гербовата зала в присъствието на Румен Радев и Вьоса Османи ще бъде връчен почетен медал на президента на Република Косово на български военнослужещи, участвали в мисията на Международните сили за сигурност в Косово (KFOR). Отличието ще получи командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов. След награждаването президентите Радев и Османи-Садриу ще направят съвместни изявления за медиите.
В рамките на посещението си у нас държавният глава на Косово ще бъде удостоена с почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с огърлица. Вьоса Османи ще има срещи с председателя на Народното събрание Вежди Рашидов, както и с кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова.

Косово подаде молба за членство в Съвета на Европа през май и според сръбския вестник „Данас“, страната възнамерява да подаде молба и за членство в Европейския съюз още през декември. Преди дни на 100-годишнината от основаването на Паневропейското движение във Виена, президентът Вьоса Османи заяви, че е крайно време Европа да отвори вратите и сърцето си за народа на Косово.

#Косово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници