Обмислят да въведат такса „задръстване“ в София

Обмислят да въведат такса „задръстване“ в София
A A+ A++ A

Правен анализ ще проучи възможността дали в София може да се въведе зона с такса „задръстване“. За целта общината е пуснала обществена поръчка, а срещу 70 хил. лв. фирмата победител ще трябва да предложи и нормативни промени, съобщава „24 часа“.

Фирмата победител ще трябва да определи „такса задръстване“ и „зона за таксуване на задръстванията“.

От обществената поръчка става още ясно, че таксата ще се дължи ако влезем в определени зони с автомобила си или преминем през определени улици и булеварди. Ще се обмисля дали таксата да е дължима от всички водачи, или само от някои – според нивото на замърсяване на превозното средство. А целта е това да бъде евентуална нова мярка срещу мръсния въздух в столицата.

Ще трябва да се проучат основни булеварди и улици на територията на София. Столична община иска конкретни предложения за събирането на такса „задръстване“ и начина на плащане за различните категории моторни превозни средства. Контролът ще трябва да се осъществява с автоматизирани технически средства или системи.

Ясно трябва да са описани и начините за налагане на санкциите, като един от тях е глобите да се налагат с електронен фиш. Освен това се искат и предложения за правна регламентация относно способите за връчване и обжалването на глоби и санкции.

Такса "задръстване" в София се предлага периодично, когато се говори за проблемите на града със замърсяването. Досега обаче тя е била по-скоро идея, подхвърляна в дискусиите по темата. Подобно плащане има в Лондон. Там таксата е 15 паунда на ден за влизане с кола в определена зона на града и в определени часове – от 7 до 18 часа в делничните дни и от 12 до 18 часа в почивните, пише Mediapool.

От доста време местната власт в столицата се опитва да въведе т. нар. зони за ниски емисии в града. Идеята е улиците в центъра на града да са забранени за автомобилите, които най-много замърсяват. Забраната за използването им ще важи през зимата, когато проблемът с мръсния въздух е най-голям. Тя няма да се прилага за хора, които живеят в т. нар. „нискоемисионни зони“. Приемането на ограниченията, които трябваше да действат от декември тази година, се отложи вече веднъж, тъй като ГЕРБ не успя да събере достатъчно подкрепа от останалите групи в Столичния общински съвет. Сега се очаква докладът да се обсъжда и гласува отново, а подкрепа за него били изразили от "Демократична България".

#задръстване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »