Как се е променила модата през вековете?

Как се е променила модата през вековете?
A A+ A++ A

Можете ли да си представите да прекарате целия си живот, без да видите собственото си отражение? Или да носите корсет всеки ден, дори докато работите навън през лятото? Понякога е трудно да си представим, че това е била реалността за много хора преди векове.

В поредица, озаглавена Getting Dressed in… от Crows Eye Productions, се разкрива как са се обличали хората от различни епохи. Видеата обхващат от Великобритания през 7-ми век до ренесансова Флоренция и вечерното облекло от 20-те години на миналия век.

Повечето видеоклипове в поредицата са с дължина около три до четири минути и се фокусират върху хора с по-висок социален статус. Някои са за исторически личности като Мери Шели, Джейн Остин и кралица Виктория, докато други показват какво са носили прислужниците и работещите жени. Въпреки че се върти предимно около женското облекло, поредицата засяга и теми като облеклото на британските войници и как се обличал принц Албърт.

Всеки видеоклип съдържа информация не само за дрехите, необходими за завършване на избраното облекло, но и за историческа информация, обясняваща мотивите зад тези елементи от облеклото. Например в "Getting Dressed in the 1920s – Eveningwear" се обяснява, че поради по-късите подгъви, обувките вече са важни компоненти на облеклото. Тъй като обувките действително вече се виждали, те били цветни и декоративни. Тази ера също извежда на преден план танците, партитата и алкохола, така че обувките трябва да са по-ниски и практични. Роклите от това време имат емблематичните за 20-те години ниска талия и геометрични форми. Както се обяснява във видеото, това се дължи на големи открития на египетски гробници и движението Арт Деко.

"Getting Dressed in…" е популярна поредица за продуцентската компания с главна женска роля, поета от Никол Ловен. Екипът на Crows Eye Productions обяснява, че са създали поредицата, за да "съживят историята чрез красиво изработени видеоклипове, използвайки исторически костюми и места".

Няма съмнение, че тези видеоклипове са интересни за гледане, но са и много информативни. Както един фен заявява, "Модата е пряк резултат от това, което се случва около вас. Информацията за историческата мода дава информация за това какво се е случвало в този период от време."


#седмица на модата #мода

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »