Шефът на службата по надзора на ОЛАФ подаде оставка

Шефът на службата по надзора на ОЛАФ подаде оставка
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Ръководителят на надзора в Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Кристиан Тимерманс е подал оставка, съобщиха от институцията.

Според съобщението, оставката е резултат от „лични причини", предаде БТА.

Според публикация на „Франкфуртер алгемайне цайтунг" обаче става дума за протест на Тимерманс срещу това, че е била държана встрани от разследването срещу бившия комисар по здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали, принуден да напусне ЕК

Постът на Тимерманс ще бъде поет от белгиеца Йохан Денолф, като Тимерманс остава в състава на комисията по надзора в службата.

В съобщението се уточнява още, че надзорната комисия е била уведомена официално от генералния директор на ОЛАФ за воденото разследване едва в деня на оттеглянето на бившия еврокомисар.

Дали бе заставен от председателя на ЕК Жозе Барозу да се оттегли заради доклад на ОЛАФ, който излага подозрения за търговия с влияние по повод очакваните промени в директивата за тютюневите изделия.

В същия ден Рита Шембри - представител на Малта в надзора, се е оттеглила от всяка дейност, която може да има отношение към приключилото разследване, пише в съобщението.

Така Шембри е пожелала да бъде избегната всяка възможност за допускане на конфликт на интереси, тъй като ръководи обмена на данни с Малтийския департамент по вътрешен одит, съдействал при разследването.

Надзорната комисия, след като е научила за разследването, е поискала и получила пълен достъп до неговото съдържание.

В петък говорител на ЕК заяви на пресконференция, че единствено ОЛАФ може да прецени дали да връчи на Джон Дали копие от своя доклад, изпратен на властите в Малта, както и дали да го публикува.

По-рано тази седмица на пресконференция Дали каза, че е готов да потърси правата си по съдебен път, както и че утвърждаването на нов комисар на освободения от него пост ще отнеме време, в което преразгледаната директива ще отпадне от дневния ред на ЕП Според него от това има интерес тютюневият бизнес.

За поста на Дали бе номиниран вицепремиерът и външен министър на Малта Тонио Борч, а в петък говорител на ЕК съобщи, че директивата ще бъде променена след утвърждаването на новия еврокомисар.

По-рано същия ден ЕП официално поиска от ЕК детайлна информация за всички факти и обстоятелства около освобождаването на малтийския комисар Джон Дали.

#ОЛАФ #Европейската комисия #Жозе Мануел Барозу #председател на ЕК #Малта #Тонио Борг #Джон Дали #еврокомисар по здравеопазването #ЕС #Европейския парламент #ЕП #ЕК #ОЛАФ #Кристиян Тимерманс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"