Последният рунд преди въртележката с мандатите. При президента – "Български възход" НА ЖИВО

Последният рунд преди въртележката с мандатите. При президента – "Български възход" НА ЖИВО
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев завършва консултациите с парламентарните сили в 48-ото Народно събрание преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

В този час държавният глава се среща със седмата по численост парламентарна група – тази на "Български възход".

Срещата е в продължение на разговорите с парламентарно представените политически сили, съгласно чл. 99, ал. 1 от Конституцията.

Консултациите започнаха на 26 октомври с най-голямата парламентарна сила - ГЕРБ-СДС. След това президентът се срещна с "Продължаваме Промяната", ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и "Демократична България".

Държавният глава заяви, че след изборите на 2 октомври се ръководи от две основни цели - да се направи максималното за съставяне на редовно правителство, като се даде време за диалог и възможност партиите да се отдалечат от агресивната предизборна риторика, и да се приемат важните закони – за хората и бизнеса.

Лидерът на "Български възход"и председател на парламентарната група Стефан Янев заяви вчера в ефира на БНР, че парламентарно представените партии достатъчно добре осъзнават ситуацията в момента, че трябва да направят усилия за съставяне на правителство.

"Нито една от парламентарните партии не е готова да поеме вината, че няма да има правителство и отиваме неизбежно на избори в предстоящите месеци. Този страх на партиите е и движеща сила", посочи той.

Янев декларира още, че "Български възход" биха подкрепили възможност за съставяне на правителство при ясни правила и разписани програма и приоритети и добави, че партията му е готова да разговаря с всички парламентарно представени партии.

#. Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"