Украйна се готви за обстрел след появата в Черно море на ракетоносец

Украйна се готви за обстрел след появата в Черно море на ракетоносец
A A+ A++ A

За първи път от доста време в Черно море се появи руски ракетоносец. Това означава, че седмицата може да започне с нови ракетни атаки, заяви ръководителката на пресцентъра на оперативното командване Наталия Гуменюк. Тя апелира гражданите да не игнорират въздушните тревоги.

Кметът на Киев Виталий Кличко отхвърли обвиненията на президента Володимир Зеленски, който в събота критикува общинските власти, че не се справят добре с разкриването на специални подслони за хората, останали без ток и отопление заради руските атаки, съобщи Ройтерс, цитирана от БНР.

Кличко каза, че 430 "центрове " помагат на жителите, а още 100 са планирани в случай на извънредни обстоятелства. Според кмета обвиненията са опит за въвличане в политически игри и президентските съюзници се занимават с "манипулация".

Давид Арахамия, председател на парламентарната група на партията на Зеленски "Слуга на народа" каза, че обясненията на Кличко се "различават значително" от това, което съобщават гражданите.

Междувременно Зеленски предупреди, че Русия със сигурност ще предприеме нови ракетни атаки. "Разбираме, че терористите подготвят нови удари. Знаем това със сигурност. Докато имат ракети, за съжаление, те няма да спрат. Но нашата способност да си помагаме и да се грижим за най-уязвимите - възрастни хора, семейства с деца, тези, които загубиха домове и роднини във войната - нашата взаимопомощ е един от елементите на защита срещу терора и е наша сила", подчерта Зеленски в обичайното си обръщение към украинците, публикувано на официалния уебсайт на президентството.

Украинският държавен глава обясни, че настоящата седмица ще бъде толкова трудна, колкото и предишната, когато руски нападения срещу енергийната инфраструктура подложиха украинците на най-сериозния недостиг на електричество от началото на руската инвазия през февруари. Отбранителните ни сили се подготвят, цялата страна се готви, каза още Зеленски.

Руските атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна представляват геноцид, заяви в интервю за Би Би Си украинският главен прокурор Андрий Костин. Ударите срещу ключови съоръжения са нападение срещу "цялата украинска нация" и целят да принудят Украйна да се предаде, смята Костин. Той посочи също, че 11 хиляди украински деца са били насилствено депортирани в Русия.

Костин заяви, че украинската прокуратура разследва съобщения за над 49 хиляди военни престъпления и престъпления на агресия, извършени от началото на руската инвазия.

#Русия Украйна #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?