Зеленски очаква още руски ракетни удари срещу Украйна

Зеленски очаква още руски ракетни удари срещу Украйна
A A+ A++ A

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че Русия със сигурност ще осъществи нови ракетни атаки срещу страната му.

"Разбираме, че терористите подготвят нови удари. Знаем това със сигурност. Докато имат ракети, за съжаление, те няма да спрат. Но нашата способност да си помагаме и да се грижим за най-уязвимите - възрастни хора, семейства с деца, тези, които загубиха домове и роднини във войната - нашата взаимопомощ е един от елементите на защита срещу терора и е наша сила", подчерта Зеленски в обичайното си обръщение към украинците, публикувано на официалния уебсайт на президенството, предаде БНР.

Украинският държавен глава обясни, че настоящата седмица ще бъде толкова трудна, колкото и предишната, когато руски нападения срещу енергийната инфраструктура подложиха украинците на най-сериозния недостиг на електричество от началото на руската инвазия през февруари. Отбранителните ни сили се подготвят, цялата страна се готви, каза още Зеленски.

Руските атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна представляват геноцид, заяви в интервю за БиБиСи украинският главен прокурор Андрий Костин. Ударите срещу ключови съоръжения са нападение срещу "цялата украинска нация" и целят да принудят Украйна да се предаде, смята Костин. Той посочи също, че 11 хиляди украински деца са били насилствено депортирани в Русия.

Костин заяви, че украинската прокуратура разследва съобщения за над 49 хиляди военни престъпления и престъпления на агресия, извършени от началото на руската инвазия на 24 февруари досега.

Съгласно Конвенцията на ООН за предотвратяване и наказване на геноцида като престъпление се посочва, че той включва намерението да бъде унищожена изцяло или отчасти национална, етническа, расова или религиозна група.

Русия отрича да има подобни цели в Украйна, припомня БиБиСи.

#Володимир Зеленски #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »