Времето се разваля: Застудяване и дъжд, а в планините - сняг

Времето се разваля: Застудяване и дъжд, а в планините  - сняг
Pixabay
A A+ A++ A

През неделния ден облачността, обхванала западните и централни райони, ще обхване и източните, като до вечерта над Западна България ще започнат валежи от дъжд, а над 600 метра ще са и от сняг. По-значителни снеговалежи очакваме в Предбалкана и високите западни полета, където ще се образува и бяла покривка. Възможни заледявания очакваме над крайните северозападни райони. Ще продължи да духа слаб до умерен вятър от изток и с него ще нахлува по-студен въздух. Максималните температури ще са около 7-9°С. По-ниски ще са над западните райони – до 5-6°С

Времето в София

През нощта срещу неделя облачността над столицата постепенно ще се увеличава, но валежи не се очакват. Минимална температура ще е около минус 2 °С. През деня ще преобладава облачно време и следобед ще започнат валежи от сняг. Максималната температура ще бъде около 4°С

Предупреждение за възможни интензивни валежи

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предупреждения за опасно време, валидни за неделя. Забележка: Картата показва местата, където те са най-вероятни, но явленията няма да покриват цялата площ.

Жълт код: Издаваме код за краткотрайни, но интензивни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв.м.

Предупреждение за сняг

За планините е издадено предупреждение за очаквани интензивни валежи от сняг и силни пориви на вятъра, като над 1100-1200 метра снежната покривка може да надмине 15-20 см. Предупреждението е отбелязано на картата с тъмносин цвят.

Времето в планините

Ще е предимно облачно с валежи от сняг. Ще се образува и нова снежна покривка. Ще продължи да духа умерен вятър от изток. Максималната температура на 1100-1200 метра ще е около минус 1°, на 2000 метра - около минус 5°.

Времето по Черноморието

Облачността на изток ще се увеличава и вплътнява. Късно вечерта ще започнат валежи от дъжд. Ще духа умерен североизточен вятър и с него ще нахлува по-студен въздух.

Максималните температури ще са 7°-9°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Прогноза за фини прахови частици

Не се очакват завишавания на нивата на ФПЧ.

Времето на Балканите

През следващите 48 часа времето над Балканите ще се определя от приближаващ висок циклон, позициониран над Южна Сърбия и Северна Македония. Очакваните валежи над Северозападния Предбалкан и Югозападна България ще са от сняг, а дъжд ще вали в Северозападна България. Повишава се рискът и от възможни поледици! Валежи от сняг очакваме и над Босна и Херцеговина, Сърбия, Северна Македония. Валежи от дъжд - и над Гърция.


#прогноз за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »