Парламентът подкрепи индексацията на пенсиите от април 2013 г.

Парламентът подкрепи индексацията на пенсиите от април 2013 г.
По-рано в петък от БСП предложиха парламентът да задължи правителството да индексира всички пенсии с 12.6%, т.с. с натрупания процент на инфлацията за последните четири години, считано от 1 януари 2013 г. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Парламентът подкрепи решението на правителството за „осъвременяване" на пенсиите за трудова дейност и за повишаване на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 1 април 2013 г.

Това решиха депутатите след разискванията по питането на Антон Кутев от БСП към социалния министър Тотю Младенов за политиката на кабинета за повишаване на пенсиите.

„За" решението, предложено от ГЕРБ, гласуваха 64 народни представители, 21 бяха „против" и двама се въздържаха, предаде БТА.

Предвидената индексация на пенсиите от 1 април е със среден процент 9.3% за всички пенсионери и 9.8% за по-голяма част от хората, пенсионирани преди 2009 г., като тази мярка ще доводе до ръст на разходите с 586 млн. лв.

Също така се предвиждат и увеличения на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 април 2013 г. от 145 на 150 лв., на социалната пенсия за старост от 100.86 лв. на 110 лв. Увеличава се и максималният размер на получаваните една или повече пенсии от 700 на 770 лв.

По-рано в петък от БСП предложиха парламентът да задължи правителството да индексира всички пенсии с 12.6%, т.с. с натрупания процент на инфлацията за последните четири години, считано от 1 януари 2013 г., и да осъвремени всички пенсии от 1 юли 2013 г. по т. нар. „швейцарско правило", което изисква да се взема предвид освен инфлацията и ръстът на осигурителния доход (с тежест по 50%).

„Предвиденото от правителството увеличение на пенсиите догодина не покрива даже половината от размера на инфлацията", каза депутатът от БСП Мая Манолова в обосновка на отрицателен вот.

Тя отбеляза, че планираното средно увеличение на пенсиите е около 9%, а инфлацията на стоките от първа необходимост е над 30 на сто.

„Опитвате се да купите душите и гласовете на пенсионерите два месеца преди изборите, но няма да стане", обърна се Манолова към Тотю Младенов.

„Предпочитам 20 км магистрали по-малко за един мандат, но пенсионерите да не гладуват. И това беше политика на предишното правителство", коментира пък лидерът на БСП Сергей Станишев, допълвайки, че управлението на ГЕРБ означава бедност, но идвало неговият край.

„Пенсиите няма да се увеличат, дори няма да се индексират напълно. Правителството казва - криза е, тя е виновна. Все едно кризата е Баба Яга, която сече всичко живо в България. Симеон Дянков поне три пъти обяви, че кризата е приключила в България", коментира още Станишев.

Емилия Масларова от БСП припомни, че по време на мандата на Тройната коалиция пенсиите са били увеличавани всяка година, а за Коледа пенсионерите са получавали добавки, цитира я „Дарик"..

„През мандата на ГЕРБ беше премахнато швейцарското правило, бяха увеличини нужните години осигурителен стаж в условията на рекордна безработица, а вдигането на пенсиите обхвана само най-ниските", обясни Масларова.

„В 2012 г. с предната пенсия можехте да купите 66 кг по-малко брашно. Със средномесечната си пенсия можете да купите 11 кг по-малко сирене, цели 48 кг по-малко захар, 33 л по-малко олио и над 280 яйца по-малко", коментира Масларова.

Според нея в момента един пенсионер днес може да си позволи по-малко от две трети от онова, което е консумирал през 2009 г.

„В главата на министър-председателя пенсионерите не са приоритет", добави друг депутат от БСП - Антон Кутев, цитиран от информационна агенция „Фокус".

„При предния мандат социалната пенсия за старост е била увеличена с 68%, а сегашното управление ще я увеличи с 9%; минималната пенсия е била увеличена с 90% от Тройната коалиция, а ГЕРБ ще я увеличи с 14 лв.; средната пенсия е била увеличена с 82% при управлението на Станишев, а сега ще бъде увеличена с 20%. Инфлацията на малката кошница е повече от 20%", посочи Кутев.

„Вие ще направите увеличението за сметка на дълга, защото дефицитът е над 1 млрд. лв.", каза още той.

По време на дискусията социалният министър Тотю Младенов посочи, че в края на мандата на предишните управляващи дефицитът на НОИ е бил над 2 млрд. лв. заради вдигането на пенсиите и липсата на реформи в пенсионната система.

В началото на мандата на Тройната коалиция дефицитът пък е бил близо 600 млн.лева, добавя Младенов.

„Направихме сериозни реформи в пенсионната система. Непрекъснато увеличавахме услугите за българските граждани. Закрихме неефективни програми като „пенсионери на море" и открихме социални трапезарии", заяви социалният министър.

По неговите думи социалното министерство за три години с по-малко от 9 млн. лв., без съфинансирането на общините, е ремонтирало над 90 дома за възрастни хора, за хора с увреждания и детски градини.

„Вие само от един обект откраднахте 11 млн. лв. Ако бяхте останали да управлявате след 2009 г., вие щяхте да фалирате този пенсионен фонд с това, което правехте", каза Младенов.

#министър на труда и социалната политика #ГЕРБ #БСП #Антон Кутев #лидер на БСП #Сергей Станишев #Мая Манолова #Тройна коалиция #пенсии #пенсионери #индексиране #Тотю Младенов #Емилия Масларова #Парламент #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »